Dollár
426,10 Ft
Euró
423,44 Ft
Font
485,74 Ft
Bitcoin
20,274 $

Szakértők szerint a vakcináknak ellenálló mutációk “világvége forgatókönyvvel” fenyegetnek

Fotó: CDC
not image

Borbély Fanni

2021. május 9. - 17:33

Annak ellenére, hogy a vidéki közösségekben és az oltástól ódzkodó fiatalabbak körében csökkenő oltási arányra számítottak, az állami és szövetségi tisztviselőket a jelentések szerint váratlanul érte az oltások iránti kereslet drasztikus csökkenése az Egyesült Államok egyes régióiban.

A Fehér Ház ezért most a koronavírus elleni oltási stratégia újragondolására kényszerül, mivel a csökkenő oltási arányok miatt attól tartanak, hogy az ország “elmaradott” zónái könnyedén a vírus veszélyesebb változatainak táptalajává válhatnak.

Miközben figyelik a fejleményeket Dél-Afrikában és Brazíliában, ahol több olyan koronavírus-mutációt regisztráltak, amelyek potenciálisan könnyebben terjedhetnek, elkerülve az immunválaszt, a teszteket és még az oltásokat is, az amerikai egészségügyi tisztviselők sajnálkoznak a hetek óta tapasztalható zuhanó oltási arányok miatt, egyes déli és hegyvidéki nyugati régiókban.

Rochelle Walensky, a CDC igazgatója szerint az egyes közösségekben az oltási arányokat sürgősen növelni kell annak érdekében, hogy elérjék a 70 százalékos átoltottságot, továbbá, hogy elvágják a vírus terjedésének láncolatát. Walensky arra figyelmeztet, hogy a koronavírus különböző mutációi “olyan jokerek, amelyek visszafordíthatják az általunk elért haladást, és visszavethet minket a küzdelemben”.

Azonban egyre több kétség merül fel azzal kapcsolatban, hogy a 70 százalékos célt el lehet-e érni, ugyanis míg az amerikaiak körülbelül 45 százaléka kapott legalább egy adag oltóanyagot, addig Alabama esetében ez az arány mindössze 33 százalék, mely az egyik legalacsonyabb oltási arány az országban.

“Ez egy nagyon is valós fenyegetés” – fogalmazott Jeanne Marrazzo, az Alabamai Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó részlegének igazgatója. “Ha van egy olyan népesség, amely nem megfelelően be van oltva, és ezt kombináljuk a vírus terjedését valószínűsítő sok tevékenységgel – ahol a dolgok sajnos beindulhatnak.”

A CDC szerint naponta kevesebb mint 1,1 millió amerikai kapja meg az első adagot – ez a legalacsonyabb átlag február vége óta, szemben a három héttel korábbi napi közel 2 millió fővel.

Az amerikai egészségügyi tisztviselők a Egészségügyi Világszervezet által “aggodalomra okot adó variánsoknak” nevezett változatoktól tartanak, továbbá attól, hogy fertőzőbbek, nehezebb őket felismerni vagy kezelni, és elkerülhetik a szervezet immunválaszát is.

A lehetséges “világvége-forgatókönyv” elhárításának egyik módja a vírus szekvenálásának elvégzése a mutációk kimutatására. A jelentések szerint azonban az Egyesült Államokban végzett szekvenálás még mindig nem érte el azt a szintet, amely megbízható garanciát nyújtana arra, hogy számottevő korai figyelmeztetést képes nyújtani.

Joe Biden elnök kormánya különféle intézkedéseket alkalmaz az ország azon “zugaival” való megküzdésre, ahol magas a koronavírusos megbetegedések száma és feltűnően alacsony az oltási arány.

A CDC most 3 milliárd dollárt folyósít a helyi hatóságok vakcinázási programjainak bővítésére, a kormány pedig 1,7 milliárd dollárt irányít a szekvenálási kapacitás növelésére az elkövetkező hónapokban, ezzel is segítve a CDC-t, az állami laboratóriumokat és a tudományos kutatókat – írja a Sputnik News.

“A legnagyobb veszélyt a fejlődésre egy olyan változat jelentené, amely képes lenne kijátszani a jelenleg rendelkezésre álló terápiás és vakcinákat. Ezért érzem úgy, hogy nagyon ébernek kell lennünk” – fogalmazott Tammy Baldwin szenátor.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.