Clouds
21 Budapest
Dollár
357,68 Ft
Euró
388,81 Ft
Font
442,52 Ft
Bitcoin
23,047 $

Szakértők: két éven belül elérhetővé válhat az influenza elleni univerzális védőoltás

TÉMÁK:
#Influenza
Fotó: Influenza elleni védőoltást ad be egy egészségügyi dolgozó egy XV. kerületi orvosi rendelőben 2020. január 9-én. MTI/Kovács Tamás
Egészség/Életmód
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A kutatók célja az, hogy a vakcina „alapszintű” védettséget nyújtson, amely által a megbetegedések és a halálesetek száma is jelentősen csökkenne.

John Oxford professzor, a londoni Queen Mary Egyetem virológusa szerint a következő két éven belül elérhetővé válhat az influenza elleni univerzális oltás, amely a vírus valamennyi törzsével szemben védelmet nyújtana.

Soron kívül Orbán Viktor: az infláció egy közellenség, amit le kell törni

Állítása szerint a kísérleti vakcina ugyanazon az mRNS-technológián alapul, mint amilyet a covid elleni oltásoknál is alkalmaztak, ha pedig minden jól megy, már jövő télen elérhetővé válhat az emberek számára.

A BBC Radio 4 egyik műsorában kiemelte, hogy mindez óriási áttörést jelentene, arról nem beszélve, hogy mekkora potenciált rejt, hiszen olykor meglehetősen alábecsüljük ezeket a légúti megbetegedéseket.

A The Guardian szerint a szezonális influenza elleni védőoltásokat minden évben „frissítik”, hogy hatásosak legyen az adott évben terjedő vírusokkal szemben, ám még így is csak legfeljebb négy törzs ellen képesek védelmet nyújtani.

Erre kínálna megoldást az univerzális verzió, amelyen már több mint egy évtizede dolgoznak a kutatók, a céljuk pedig az, hogy „alapszintű” védettséget nyújtson az influenzatörzsek teljes skálájával szemben, vagyis a megbetegedések és a halálesetek száma is jelentősen csökkenne.

Még több tesztre van szükség

A Science című szaklapban megjelent tanulmány arra is kitér, miszerint az egereken és vadászgörényeken elvégzett kísérletek azt mutatták, hogy az állatok több hónapig védettek voltak a vírussal szemben, ám további tesztekre is szükség van.

Dr. Scott Hensley, a pennsylvaniai kutatócsoport egyik tagja hozzátette, ez azért fontos, hogy kiderüljön, a vakcina ugyanilyen jól teljesít-e emberek esetében is, méghozzá anélkül, hogy problémás mellékhatásokat okozna.

Ez azt jelenti, hogy bár a vizsgálatok eredményei nagyon ígéretesek, azonban kísérleti jellegűek, tehát addig nem lehetünk biztosak benne, hogy az oltás a kívánt hatást éri el, amíg nem végeznek klinikai vizsgálatokat önkénteseken.