Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
348,28 Ft
Euró
378,65 Ft
Font
441,65 Ft
Bitcoin
41,483 $

Szakértők szerint érdemes egyszerre kérni a koronavírus és az influenza elleni oltást

Egy friss tanulmány megállapításai szerint azoknál, akik egyszerre kapták meg a két oltást, magasabb az antitestek szintje.

Fotó: Depositphotos
Orvostudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy, a Guardian által is szemlézett friss tanulmányból derült ki, hogy a koronavírus emlékeztető és az influenza elleni oltások egy időben történő beadása előnyösebb, mintha külön-külön vennénk fel a két oltást: a massachusettsi egészségügyi dolgozókon végzett kutatás szerint magasabb az antitestek szintje azoknál, akik egyszerre kapták meg mindkét oltást.

A Bostonban évente megrendezésre kerülő oltóanyag-csúcstalálkozón bemutatott tanulmányban a massachusettsi egészségügyi dolgozók két csoportja vett részt: az első, 12 fős csoport egyszerre kapta meg a koronavírus elleni emlékeztető és a szezonális influenza elleni oltást együtt kapta. Soron kívül Orbán Viktor egykor hivatásos, fizetett Mikulás is volt

A 30 egészségügyi dolgozóból álló második csoport pedig ugyanazon a hónapon belül különböző napokon kapta meg a koronavírus emlékeztetőt és az influenza elleni védőoltást. Ezt követően mindkét csoport alanyainak antitestjeit megmérték, s arra a következtetésre jutottak, hogy az első csoport tagjainál immunglobulin G1, azaz az IgG1 szintje.

Amesh Adalja, a Johns Hopkins Center for Health Security vezető kutatója a Guardian megkeresésére megosztotta, kifejezetten érdekesnek találja a tanulmány eredményeit:

„Ez valószínűleg az immunrendszer fokozott stimulációjának köszönhető, hogy mindkét vakcina egyszerre van jelen. A kulcskérdés az, hogy kiderüljön, van-e ennek valamilyen jelentős klinikai haszna, vagyis a magasabb antitestszint nagyobb védelmet jelent-e a fertőzés vagy a betegség ellen?”

Hiánypótló hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nébih

Tudatos hűtőhasználattal érdemes küzdeni az élelmiszerpazarlás ellen.