Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
350,82 Ft
Euró
378,82 Ft
Font
442,14 Ft
Bitcoin
44,198 $

Soha nem volt még olyan száraz a szeptember Ausztráliában, mint idén

Újabb országban dőlt meg a szeptemberi szokatlanul meleg időjárásra vonatkozó rekord.

Fotó: Unsplash/Alvin Balemesa
Ausztrália és Óceánia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint Ausztrália is a valaha volt legszárazabb szeptembert könyvelte el a feljegyzések 1900-as kezdete óta, az országos csapadékátlag pedig mindössze 4,83 mm volt.

Az ausztrál Meteorológiai Iroda (BoM) hétfői adatai a Victoria és Új-Dél-Wales államban jelenleg is pusztító erdőtüzek tombolása közepette érkeztek, ezzel együtt pedig figyelmeztettek a várható hirtelen áradásokra is. Soron kívül Orbán Viktor szakállal üzent Mikulás előtt, már készül (fotóval)

A szélsőséges időjárás nyomán a szeptemberi összes csapadékmennyiség 70,8 százalékkal maradt el az 1961-1990-es szeptemberi átlagtól, amit az Indiai-óceán pozitív dipólusa, a nemrég bejelentett El Niño és az éghajlati válság hosszú távú hatásai is befolyásoltak.

A BoM elemzése szerint az idei szeptembert, mely a feljegyzések kezdete óta összességében is az egyik legszárazabb hónap volt, magasnyomású rendszerek uralták, melyek az ország nagy részén nyugodt időjárást és felhőtlen eget eredményeztek.

Mindemellett pedig ez volt Ausztrália harmadik legmelegebb szeptembere a feljegyzések szerint, mivel az országos átlaghőmérséklet 2,43 Celsius-fokkal meghaladta az átlagot.