Clouds
21 Budapest
Dollár
344,80 Ft
Euró
371,07 Ft
Font
431,88 Ft
Bitcoin
26,768 $

Sikerült felszámolni a madárinfluenzát az országban

fotó: unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Zavartalanul folytatódhat a belföldi és az uniós szállítás is.

Bács-Kiskun, valamint Csongrád-Csanád vármegyékben április vége óta nem mutatták ki a magas patogenitású vírust a hazai baromfiállományban. Az eredmények alapján a Nébih május 23-án elrendelte a még fennálló felügyeleti (megfigyelési) körzetek feloldását.

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

A megfigyelési körzetek feloldásával megszűntek hazánkban a madárinfluenza miatti területi korlátozások. Az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesülésével már zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékből is – írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Azonban a jelenleg importtilalmat alkalmazó harmadik országokba továbbra sem kezdődhetnek meg a szállítások, és erre leghamarabb az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerinti mentesség visszanyerését követően kerülhet sor. A harmadik országokkal kapcsolatos kereskedelmi információk megtalálhatóak a Nébih tematikus aloldalán

A kedvező járványügyi helyzet miatt az országos főállatorvos módosította a baromfik betelepítésére és mozgatására vonatkozó ideiglenes szabályokat. A részletes szabályok szintén a tematikus aloldalon érhetőek el.

A pozitív változások ellenére a Nébih most is felhívja a baromfitartó gazdák figyelmét, hogy a vírus behurcolásának és a betegség újbóli megjelenésének veszélye még mindig óriási kockázatot jelent, ezért a felelős állattartás és a járványügyi előírások betartása változatlanul kiemelt jelentőséggel bír. A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos információk, tájékoztatók ide kattintva érhetők el.