Dollár
436,99 Ft
Euró
423,41 Ft
Font
475,15 Ft
Bitcoin
19,222 $

Dulakodás a boltokban, ürességtől kongó polcok, és tömeges pánikvásárlás – ez történik most a zárlat alá került Sanghajban

Védõmaszkos emberek várakoznak egy sanghaji bolt elõtt 2022. március 27-én. A helyi hatóságok közlése szerint Sanghajt március 28-tól két szakaszban lezárják, és felfüggesztik a tömegközlekedést a koronavírus-fertõzöttek kiszûrése érdekében, miután az esetek száma a járvány kezdete óta a legmagasabbra emelkedett a kínai városban. MTI/AP
not image

Borbély Fanni

2022. március 29. - 08:03

Miután a hatóságok bejelentették, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében ismételten zárlat alá helyezik Sanghajt, az emberek pánikszerűen rohannak a boltokba, attól tartva, hogy nekik már nem jut élelem.

A közösségi médiában futótűzként terjednek azok a felvételek, melyek kaotikus jeleneteket ábrázolnak a kínai Sanghajban, mivel a hatóságok bejelentették, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében a város egy részét újra szigorú járványügyi zárlat alá helyezik.

A kétfázisú lezárás értelmében Sanghaj keleti felét hétfőn hajnali 5 órakor zárták le egy négynapos tömeges tesztelés miatt, majd pénteken a város nyugati felét is hasonlóképp zárlat alá helyezik. Sanghaj a koronavírus-járvány új epicentrumává vált, miután vasárnap rekordot döntött az új fertőzések száma: összesen 3500 új megbetegedést jegyeztek.

Habár más kínai városokban már voltak hasonlóan szigorú lezárások a koronavírus-járvány megfékezésére, Sanghajban még nem volt példa erre, ráadásul a város az ország pénzügyi központjának számít, 25 millió lakosa van, és az egyik legprogresszívebb kínai város is egyben – éppen ezért a kormány is komoly célt tűzött ki maga elé, és el akarják érni, hogy egyetlen fertőzés se legyen Sanghajban.

Habár a lezárások megvalósultak, korábban a kínai kormány igen szigorú intézkedéseket vezetett be azok ellen, akik azt sugallták, hogy lezárás jöhet a városban: egészen odáig mentek, hogy nyomozást indítottak azok ellen, akik “információkat hamisítottak” a zárlat kapcsán, pedig akkor már tudták, hogy tényleg zárlat jön.

Miután a kínai hatóságok vasárnap este 8 óra után jelentették be egy közlemény formájában, hogy Sanghajt zárlat alá helyezik, az emberek pánikvásárlásba kezdtek, és elözönlötték a piacokat és a boltokat, melyek a lezárás hírére meghosszabbították nyitvatartásukat, hogy megbirkózzanak a pillanatok alatt duzzadó kereslettel.

A kínai közösségi médiában, a Weibo platformon több felhasználó is jelezte, hogy úgy érzik, egyenesen harcolniuk kell az élelemért, sokan pedig az 1960-as évek élelmiszerhiányos időszakához hasonlították a kialakult helyzetet. Habár a kínai kormány igen masszív cenzúrát alkalmaz, és vannak olyan témák, melyeket még említeni sem lehet, pár felhasználó vette a bátorságot, és megkérdőjelezte a kormány azon képességét, hogy elegendő élelmiszert tudna biztosítani a lakosság számára.

(CNN)

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.