Rusvai Miklós: “Nem szabad, hogy hosszú távon is befolyásolja életünket a koronavírus”

MTI/Rosta Tibor
not image

Kulcsár Péter

2021.június.22 - 05:44

A virológus szerint mivel mindenkinek eltérő lehet az immunállapota, elkerülhetetlen, hogy a beoltottak is elkapják a koronavírust, ez viszont nem szabad, hogy befolyásolja a mindennapjainkat.

A Blikknek adott interjújában Rusvai Miklós elmondta, aki megkapta a védőoltást, annak nem kell az előírtnál is sokkal szigorúbb szabályokat követnie.

“Először is mindenképpen mindenki oltassa be magát, főleg aki tökéletes szabadságot és viszonylagos nyugalmat akar. Aki védetté válik, annak van esélye, hogy ha meg is fertőződik, enyhe tünetekkel vészeli át a fertőzést. Annak, aki elvből vagy más okból nem akarja oltatni magát, csak azt tudom mondani: ő is meg fog fertőződni, de innentől csak saját magát hibáztathatja, és az ő esetében nem zárható ki a súlyosabb lefolyású betegség.”

A szakember hozzátette, az oltottak esetében a külföldi utazásról sem beszélne le senkit, és mivel zárt térben már nincs előírva a maszkviselés, nem hibáztatja azokat, akik nem hordják a védőfelszerelést. Rusvai hangsúlyozta, az idei nyár nem lesz olyan kedvező járványügyi helyzet szempontjából, mint amilyen volt a tavalyi, ezért nem árt az óvatosság.

“Sajnos idén sokkal rosszabb járványügyi mutatókkal érkeztünk meg a nyárba, hiszen a tavaszi járványhullám messze-messze meghaladta a tavaly tavaszit. Ráadásul most már a járványügyi fegyelem is kevésbé érezteti a hatását. Tavaly az újszerűsége miatt jobban betartották az emberek a szabályokat, most már mindenki szabadulni igyekszik.”

A Delta variáns felbukkanása és egyre intenzívebb terjedése következtében Rusvai Miklós szerint sokkal rosszabb nyarunk lehet, ezért elengedhetetlenül fontos, hogy aki teheti, oltassa be magát.

“Emlékeztetnék arra, az őszi-téli második járványhullám azért lángolt fel újra és csapott át a harmadik hullámba, mert megjelent a brit variáns. Most ugyanúgy bezavarhat a delta variáns, azzal a különbséggel, hogy az időjárás most kedvezőbb, de ez nem segített például az angolokon és a portugálokon sem. Nincs annyira rossz helyzet ott sem, mint kora tavasszal, de sajnos rosszabbodik a helyzet, és ez nálunk sem zárható ki, hogy így lesz.”