Dollár
429,44 Ft
Euró
414,98 Ft
Font
462,32 Ft
Bitcoin
19,404 $

Rusvai Miklós elárulta, mikor érkezik az új koronavírus-járványhullám

MTI/Balogh Zoltán
not image

Kulcsár Péter

2022. április 14. - 11:59

Az úgynevezett rekombináns változatok, vagyis az XE-hez hasonló új mutánsok dominálhatnak majd a következő járványszezonban.

Rusvai Miklós víruskutató az InfoRádióban elmondta, az XE névre keresztelt új variáns az Ázsiában rohamosan terjedő omikron alváltozatainak a kombinációja, az ilyen típusú mutánsokat rekombinánsnak nevezik.

Rekombináció akkor jöhet létre, ha két különböző típusú vírus fertőzi ugyanazt az embert, és gyakorlatilag hibrid vírus, tehát a két vírus kereszteződése jön létre a szimultán fertőzés következtében. Ez a vírusok változékonyságának újabb lehetősége” – magyarázta.

Rusvai szerint jó hír, hogy bár rekombináns vírus viszonylag sok képződik, egyelőre nem találtak olyat, amely veszélyesebb lenne, mint a korábbi változatok, tehát a hibrid vírusok nem okoznak súlyosabb megbetegedést, mint az eredeti omikron vagy az eredeti delta, legalábbis az eddigi megfigyelések szerint.

Május közepéig még lesznek esetek, akár emelkedett számban is. A napi esetszám 500 és 3000 között alakulhat, de ezek egyike sem lesz súlyos, tehát a kórházi esetek száma tovább csökkenni fog,

Májusig, a légzőszervi betegségek periódusának végéig velünk marad a koronavírus. Nyáron megint látszólag eltűnik, és a következő hullámra majd ősszel kell számítanunk – figyelmeztetett a szakember.

Rusvai Miklós közölte, a negyedik oltást tavasszal már nem érdemes beadatni, hiszen egy hónap múlva elmúlik a járványveszély, az immunitás kialakulásához pedig kell legalább 5-7 nap. Vagyis mire a vakcina kifejti a hatását, addigra gyakorlatilag már olyan kicsi lesz a járványveszély, hogy nem lesz szükség erre a plusz védelemre.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.