Dollár
393,41 Ft
Euró
406,77 Ft
Font
470,26 Ft
Bitcoin
16,254 $

Villámgyorsan terjed a koronavírus keresztfertőzéses variánsa

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. április 12. - 14:54

Nagy-Britannia után már Japánban is felfedezték az omikron-mutáció XE nevű variánsát, ami a koronavírus egyik legfertőzőbb változataként ismert.

Az XE változatot egy 30-as éveiben járó nőben találták meg, aki március 26-án érkezett a Narita nemzetközi repülőtérre az Egyesült Államokból. A nő, akinek állampolgárságát nem közölték azonnal, tünetmentes volt – adta hírül a CNBC a japán egészségügyi minisztériumra hivatkozva.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

Az XE egy rekombináns változat, vagyis olyan variáns, ami akkor keletkezhet, ha egy személy egyszerre két vagy több mutációval fertőződik, ami a genetikai anyaguk keveredését idézi elő a páciens szervezetében.

Az XE a korábban rendkívül fertőző omikron BA.1 törzs és az újabb, BA.2 változat keverékét tartalmazz, utóbbi jelenleg Nagy-Britanniában a domináns mutáció.

Az ilyen rekombinációk elég gyakoriak, a koronavírus-járvány során többször is előfordultak. Egészségügyi szakértők szerint azonban még túl korai lenne következtetéseket levonni az új alváltozat súlyosságáról vagy a vakcinák kijátszásának képességéről.

Az első becslések alapján ugyanakkor az XE fertőzőképesebb lehet, mint a korábbi törzsek, mivel eddig valamivel nagyobb növekedési ütemet mutatott, mint elődje. A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint az XE növekedési rátája 9,8%-kal haladja meg a BA.2-esét, míg az Egészségügyi Világszervezet eddig 10%-ra tette ezt a számot.

Az XE rekombinánst az Egyesült Királyságban észlelték először. Április 5-ig 1125 XE megbetegedést azonosítottak Nagy-Britanniában, szemben a március 25-i 637 esettel. A legkorábbi megerősített eset mintájának dátuma idén január 19-ére esik, ami arra utal, az alvariáns már több hónapja fertőzhetett a lakosság körében. Az XE-t azóta Thaiföldön, Indiában és Izraelben is kimutatták, az Egyesült Államokból még nem jelentettek XE megbetegedést.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.