Dollár
429,75 Ft
Euró
421,24 Ft
Font
477,30 Ft
Bitcoin
19,361 $

Rusvai szerint nekünk nem a majomhimlőre, hanem a koronavírusra kell figyelni

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. július 25. - 17:24

A virológus szerint a majomhimlő nem lesz világjárvány, nem cseppfertőzés formájában terjed, nagyon szoros testi kontaktus kell hozzá, éppen ezért a WHO azt fontolgatja felveszi a nemi úton terjedő betegségek közé. 

A WHO már kihirdette a globális vészhelyzetet a majomhimlő helyett, arra hivatkozva, hogy világszerte megugrott a fertőzések száma. Rusvai Miklós virológus azonban úgy véli, hogy még mindig a koronavírus az, amire elsősorban figyelnünk kell. 

Soron kívül Muri Enikőnek annyit sem ér Hódi Pamela, mint egy üres szemeteszsák

Az ATV Híradójának elmondta, hogy őszre egy újabb járvány várható, ismét tízezer feletti napi esetszámokkal. Ráadásul egyre több kórházban rendelnek el látogatási tilalmat. 

„A majomhimlő egy újabb vírusfertőzés, ami kicsúszott a kontroll alól” – mondta Rusvai, aki hozzátette, hogy ez a betegség nem lesz világjárvány, nem cseppfertőzés formájában terjed, nagyon szoros testi kontaktus kell hozzá, éppen ezért a WHO azt fontolgatja felveszi a nemi úton terjedő betegségek közé. 

Kiemelte: Magyarország nem tartozik a súlyosan fertőzött országok közé, szerinte nálunk inkább a koronavírus terjedésére kell figyelni.

„Sajnos a koronavírus is annak ellenére, hogy nyár van fellobbant, magasabb esetszámot mutat, mint a korábbi nyarakon, de ne felejtsük el, hogy az előző két nyáron ami a koronavírus felfedezése óta eltelt az előző két nyáron még kötelező volt a maszkviselés, nem voltak tömegrendezvények” – magyarázza a virológus.

Azonban egyre több az olyan kórház, ahol látogatási tilalmat rendelnek el a koronavírus terjedése miatt: július 21-től nem lehet bemenni a betegekhez a hatvani kórházban, július 23-tól pedig a salgótarjáni megyei kórházban is hasonló a helyzet. 

Az ATV-nek egy epidemiológus professzor elmondta, hogy bízik benne, hogy nem lesznek olyan nagy lezárások mint egy évvel ezelőtt. Hozzátette, a maszkot valószínűleg több helyen javasolni fogják vagy kötelezővé teszik.

„Fölfele ívelő szakaszban vagyunk, tehát megint valami megkezdődik, nem tudom megítélni, nem tudom megjósolni a vágyaimat meg nem merem kivetíteni, hogy ez most meddig fog tartani és milyen magasra megy. Látogatási tilalmak azt gondolom biztos lesznek, tehát nyilván kórházakba kell majd a legszigorúbb intézkedéseket hozni” – mondta.  

A szakértők felhívták arra is a figyelmet, hogy aki nem oltatta be magát negyedszer az inkább várja meg az őszt, mert a Pfizer várhatóan egy új vakcinával áll elő, amely hatékonyabb lesz az új variánsok ellen.