Dollár
419,61 Ft
Euró
405,91 Ft
Font
453,91 Ft
Bitcoin
18,780 $

A rezsiemelkedés ellenére sem zárnak be a budapesti fürdők, viszont a jegyárak drágulnak

Fotó: Látogatók a fővárosi Széchenyi fürdőben 2021. május 1-jén. MTI/Balogh Zoltán
not image

Koós Alexandra

2022. szeptember 14. - 16:23

A vezérigazgató szerint elkerülhetetlen a jegyáremelés, hiszen a jelenlegi helyzetben is egyensúlyban kell tartani a cég gazdálkodását.

A rezsiemelkedés a budapesti fürdőket sem kíméli, azonban az elszálló infláció, valamint az áram és a földgáz árának emelkedése ellenére sem zárnak be, bár a belépők szinte mindenhol egyre jobban drágulnak.

Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, miszerint tavaly 38 forintos áron szerezték be kilowattonként az áramot, idén azonban már 83 forintot kell érte fizetniük.

A szerződésük decemberben fog lejárni, ám az azutáni időszakra bekért ajánlatok már az idei ár 3,5-szereséről szólnak, bár a földgáz esetében még ennél is durvább a helyzet: a tavalyi 74 forint/köbméter helyett idén 205,6 forintot fizettek.

Mindez október 1-jétől már 1300 forintba fog kerülni, ami a 2021-es árhoz viszonyítva 18-szoros drágulást jelent, így a cég energiaszámlái összességében 4 milliárdra nőhetnek jövőre, szemben az idei 1,4 milliárd forinttal.

A vezérigazgató szerint egyelőre nincs tervben a bezárás, azonban egyes szolgáltatásokat, például a szaunák működését korlátozhatják, valamint a nyitvatartási idő esetében is változtatás mellett dönthetnek – írta a Népszava.

Mindemellett a jegyáremelést is elkerülhetetlennek tartja, hiszen a jelenlegi helyzetben is egyensúlyban kell tartani a cég gazdálkodását. Így az egyszeri, év közbeni emelés után szeptember 10-től 15 százalékkal kérnek többet a Széchenyi, a Rudas és a Gellért fürdő hétvégi belépőiért.