Rasszista megnyilvánulása miatt eltilthatják az osztrák válogatott Arnautovicot

MTI/AP/EPA/Robert Ghement
not image

Kulcsár Péter

2021.június.15 - 23:52

Az észak-macedón labdarúgó-válogatott bepanaszolta az UEFA-nál az osztrák játékost, amiért gólöröménél gusztustalan megjegyzéseket tett ellenfelére.

Marko Arnautovic Ausztria nyitó mérkőzésén Észak-Macedónia ellen tett egy egészen ellenszenves és undorító gesztust az ellenfél felé azután, hogy belőtte a harmadik, mindent eldöntő gólt, amivel végül győzedelmeskedtek 3:1 arányban.

Az UEFA hétfőn megerősítette, hogy vizsgálatba kezdtek az osztrák válogatott ügyében, Észak-Macedónia ugyanis feljelentette Arnautovicot, amiért gólöröme során több játékost is trágár szavakkal illetett, Ezgjan Alioskinak például rasszista kifejezéseket kiabált – írta az Independent.

A pontos indok nem ismert, ám könnyen lehet, hogy faji, illetve nemzeti ellentétek húzódhattak meg az Arnautovicot érintő incidens mögött.

Mint ismeretes, az osztrák válogatott játékos valójában szerb származású, míg az észak-macedón Alioski albán, a két nemzet között pedig mind a mai napig komoly politikai feszültség van.

Az UEFA szerint a nézeteltérést nem a pályán kellene lerendezni, főként nem egy olyan rendezvényen, amit gyerekek is néznek, és nem a gyűlöletre, hanem egymás megsegítésére és a konfliktusok áthidalására kellene összpontosítani a különböző szlogenekkel és gesztusokkal.

Utoljára az ukrán mezzel kapcsolatosan történt incidens, a 2018-as világbajnokságon pedig Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri svájci válogatott játékosokat büntették meg, amiért a szerbek elleni meccsen albán sast mutogatva ünnepelték meg találataikat, ezzel szándékosan feldühítve az ellenfél szurkolóit.