Döntött az UEFA az ukrán válogatott mezével kapcsolatos vitában

Az eltávolításra kerülő "Dicsőség a hősöknek!" felirat Ukrajna EB-mezén. Forrás: Facebook / andriy.pavelko
not image

Kolláth Benjámin

2021.június.10 - 15:48

Az orosz labdarúgó szövetség által benyújtott panaszra reagálva az UEFA úgy döntött, egy szlogent el kell távolítania az ukrán válogatottnak a mezéről, azonban a Krím-félszigetet Ukrajna részeként ábrázoló sziluett maradhat.

Az európai futballt irányító UEFA úgy döntött, az ukrán válogatott EB-mezéről le kell szednie egy politikai szlogent. A „Dicsőség a hősöknek” felirat, mely a mez gallérjának belső oldalán olvasható, „egyértelműen politikai természetű” a szövetség döntése szerint.

A nacionalista eredetű szlogen a „Dicsőség Ukrajnának!”-jelmondattal együtt a 2014-es, Viktor Janukovics kormánya elleni tüntetések egyik fő üzenete volt, utóbbit az Al Jazeera cikke szerint azonban az UEFA engedélyezte, mondván, az „egy átlagos, politikamentes, nemzeti jellegű kifejezés.” A kettő együtt azonban nem maradhatott.

A szövetségnek azért kellett lépnie, mert még kedden Oroszország panaszt küldött nekik amiatt, hogy az ukrán mezen az országot ábrázoló sziluetten az oroszok által elcsatolt Krím-félsziget, illetve a szeparatisták által irányított Donyeck és Luhanszk környéke is Ukrajna részeként van ábrázolva. Az UEFA azonban ezt elutasította, az ENSZ döntése alapján ugyanis ezek Ukrajna valódi határai.

Az oroszok külügyi szóvivője, Marija Zaharova rögtön üdvözölte a döntést, mondván, a sportba nem kellene belevinni a politikát: „A sport nem a csata, hanem a verseny területe. Nem politikai aréna, hanem atlétikai. Aki a sportban hős lesz, annak kijár a dicsőség. Így kell ezt kiharcolni és nem nacionalista szlogenekkel.”

A két csapat még a héten megkezdi EB-szereplését, Ukrajna vasárnap Hollandia ellen Amszterdamban, Oroszország pedig hazai pályán, Szentpétervárott fogadja a FIFA-világranglista éllovasát, Belgiumot.