Dollár
390,90 Ft
Euró
408,35 Ft
Font
472,37 Ft
Bitcoin
16,224 $

A rakétakilövések után harci repülők indultak Észak-Koreából Dél-Korea irányába

Észak-koreai rakétatesztrõl szóló híradást néznek utasok a szöuli fõpályaudvaron 2022. október 6-án, miután az észak-koreai vezetés újabb két rakétát indított a Japán-(Keleti)-tenger irányába a fõváros, Phenjan térségébõl. Két nappal korábban Észak-Korea közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát bocsátott fel, amely átrepült Japán felett. MTI/AP/Ri Dzsin Man
not image

Borbély Fanni

2022. október 6. - 16:54

Észak-Korea nem kevesebb, mint 12 harci repülőgépet indított a Dél-Koreával közös határ közelébe, melyre válaszul Dél-Korea 30 katonai repülőgépet küldött fel.

Rendkívül szokatlan incidensről számolt be az AP csütörtökön: Észak-Korea 12 harci repülőgépet küldött a Dél-Koreával közös határra, mire válaszul Dél-Korea is felküldött 30 katonai repülőgépet. Mindez azok után történt, hogy Észak-Korea pár órával korábban két ballisztikus rakétát lőtt a tengerbe, ezzel pedig kevesebb mint két hét leforgása alatt a hatodik rakétatesztet hajtották végre.

Soron kívül Itt vannak a részletek az Erste négynapos bankszünnapjairól

A dél-koreai hadsereg közlése szerint nyolc észak-koreai vadászgép és négy bombázó repült alakzatban a határ közelében, feltételezéseik szerint pedig egy levegő-föld harci gyakorlatot hajthattak végre. Erre válaszul Dél-Korea 30 vadászgépet küldött fel, noha szerencsére nem került sor összecsapásra – ám Észak-Korea közelmúltbeli meglepően ellenséges viselkedése egyre komolyabb aggodalmat kelt a térségben.

Egyre növekvő feszültség a Koreai-félszigeten

Az elmúlt időszakban jelentősen növekedett a feszültség a Koreai-félszigeten, miután az Észak-Korea által a közelmúltban végzett számos rakétakísérlet arra késztette Dél-Koreát, hogy az Egyesült Államokkal és Japánnal együtt közös hadgyakorlatokat tartsanak erődemonstráció gyanánt.

Csütörtök délelőtt Észak-Korea újabb két ballisztikus rakétát indított a tenger felé, nem sokkal azt követően, hogy az Egyesült Államok átcsoportosította egyik repülőgép-hordozóját a Koreai-félsziget közelébe, válaszul arra, hogy Észak-Korea nukleáris rakétát lőtt Japán fölé.

Az idei év rekordnak számít, legalábbis az Észak-Korea által végzett rakétakísérleteket tekintve: dél-koreai tisztviselők úgy vélik, Kim csak tovább fokozhatja a feszültséget a térségben azáltal, hogy interkontinentális ballisztikus rakétát tesztel, ezzel pedig az a célja, hogy engedményeket csikarjon ki a nemzetközi közösségből, miközben nemzetközi szankciók tiltják Észak-Korea nukleáris arzenáljának bővítését.

A szakértők többsége egyetért abban, hogy Kim Dzsongun abszolút eltökélt annak kapcsán, hogy a nemzetközi szankciókkal dacolva tovább növelje nukleáris arzenálját, s minél több tesztet hajtson végre e nukleáris fegyverekkel. Úgy vélik, Észak-Korea végső célja az lehet, hogy elérje az Egyesült Államok elismerését, vagyis az USA nukleáris államként ismerje el az országot, s oldja fel a szankciókat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.