Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
16,977 $

Nő a feszültség a Wagner-csoport alapítója és Putyin között?

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b2), Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (b) és Anatolij Koncevoj, a légideszant csapatok parancsnok-helyettese (j2) látogatást tesz az újonnan hadkötelezettség alá vont férfiak kiképzõközpontjában, a Rjazanyi területen 2022. október 20-án. Putyin az ukrajnai háború miatt szeptember 21-én Oroszországban részleges mozgósítást rendelt el, amely a védelmi tárca szerint mintegy 300 ezer embert érint. MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Klimentyev
not image

Nagy Noel

2022. október 30. - 22:21

Érdekes beszámoló jelent meg az egyik legismertebb napilapban, amely alapján személyes konfrontáció történt Vlagyimir Putyin és Jevgenyij Prigozsin, a rettegett Wagner-csoport zsoldossereg alapítója között.

Bennfentes információkra támaszkodva a The Washington Post ugyanis arról írt, hogy Prigozsin egy személyes találkozón konfrontálódott Vlagyimir Putyinnal, amiért ennyire félremenedzselte az orosz vezetés a háborút.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

Prigozsin még október elején találkozott az orosz elnökkel és megfogalmazta frusztrációját, illetve felháborodást Putyin felé, amiért ilyen katasztrofálisan teljesít a hadsereg a frontokon és folyamatos vereségeket szenvednek az ukrán ellentámadás óta.

A Post beszámolója szerint az amerikai hírszerzés szerzett erről a találkozóról információkat és tartotta annyira fontosnak, hogy még Joe Bidennek is megküldték személyesen a szokásos napi hírszerzési információk keretében.

A napilap tudomása szerint Prigozsin azt sérelmezte, hogy az orosz védelmi minisztérium túlzottan is a Wagner-csoport zsoldosaira támaszkodik, miközben nem biztosítanak megfelelő támogatást a számukra.

Növekvő befolyás

Prigozsin egyébként reagált a Washington Post megkeresésére és tagadta, hogy lett volna találkozó közte és Putyin között, valamint kijelentette, hogy semmi joga kritizálni az orosz hadsereget és ezt nem is tette meg.

A szakértők szerint azonban ez egyértelmű jele annak, hogy Prigozsinnak erősen nő a befolyása a Kremlben, mivel van annyira kényelmes pozícióban, hogy ilyen érzékeny témákat tárgyaljon meg, mint a katonai kudarcok. Fiona Hill, a Fehér Ház korábbi tisztviselője ennek kapcsán úgy fogalmazott:

„Az olyan emberek, mint Prigozsin tiszta esélyt látnak a hatalmi helyezkedésre. Ez tökéletesen megmutatja, hogy a rendszer komoly nyomás alatt van, amikor az emberek elkezdik magukat ennyire előrenyomni”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.