Dollár
387,15 Ft
Euró
394,76 Ft
Font
467,55 Ft
Bitcoin
23,907 $

Putyin: Oroszország és Fehéroroszország tovább erősíti szövetségesi kapcsolatait

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Mecel
not image

Borbély Fanni

2022. július 5. - 05:24

Fehéroroszország július 3-án ünnepli a függetlenség napját, 1944-ben ezen a napon ugyanis az ország felszabadult a nácik megszállása alól.

Az orosz elnök a fehérorosz függetlenség napja alkalmából köszöntötte a fehérorosz népet, ezzel együtt pedig kijelentette, “Oroszország és Fehéroroszország folytatni fogja a kétoldalú kapcsolatok kiépítését, az uniós állam intézményeinek fejlesztését és az eurázsiai integráció előmozdítását”.

Soron kívül Dancing with the Stars 3: hihetetlen bejelentések, Kulcsár Edina, Rubint Réka, Csobot Adél is elindul

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az elmúlt napokban több olyan kijelentést is tett a Kreml, melyek azt sugallják, hogy Oroszország a lehető leghamarabb egyesíteni kívánja a két országot, a mostani közlemény pedig jóformán megerősíti ezen kijelentéseket.

A TASS orosz állami hírügynökség jelentése szerint Putyin a függetlenség napja alkalmából küldött gratulációs üzenetében Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnöknek azt üzente, “bízik abban, hogy közös munkával tovább erősíthetik a konstruktív kétoldalú kapcsolatokat, erősíthetik az uniós állam intézményeit és előmozdíthatják az eurázsiai integrációs folyamatokat”.

Az orosz elnök szerint ez “természetesen az oroszok és a fehéroroszok érdeke is”, hozzátéve, hogy “kritikus fontosságú, hogy Oroszország és Fehéroroszország népe ma is fenntartsa és erősítse baráti és kölcsönös segítségnyújtási kapcsolatait”.

Úgy folytatta, a stratégiai partnerség, valamint a szövetségi partnerség kialakításával a két ország leküzdheti azokat a kihívásokat, melyekkel most szemben állnak, s megvédhetik érdekeiket globális szinten is. Putyin végezetül megjegyezte, július 3. nem csupán Fehéroroszország, de Oroszország történelmében is fontos dátum, kiemelve, hogy a két nép “közösen harcolt a nácizmus elleni küzdelemben”.