Clouds
21 Budapest
Dollár
367,45 Ft
Euró
394,22 Ft
Font
441,74 Ft
Bitcoin
23,081 $

Putyin döntött, megtiltja az olajszállítást az árplafont bevezető országokba

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a haza hőseinek ítélt Arany Csillag kitüntetések átadási ünnepségén a moszkvai Kreml Szent György termében 2022. december 8-án. Az ünnepségre több mint 200 bátorságáról és hősiességéről tanúságot tett katonai és civil személyt hívtak meg. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Szergej Karpukin
Európa
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Vlagyimir Putyin orosz elnök tartja a szavát, és megtiltja az olajszállítást azon országokba, akik árplafont vezetnek be.

Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin aláírta azt a rendeletet, melynek értelmében megtiltja a kőolaj és kőolajtermékek szállítását azokba az országokba, amik árplafont vezettek be az orosz kőolaj kapcsán.

Moszkva már korábban figyelmeztette az országokat, ha valóban aláírják az árplafonról szóló rendeletet, mindezt Oroszország nem fogja szó nélkül hagyni. Borítékolható volt, hogy az érintett országok már nem fognak több olajat kapni, semmilyen áron.

A tilalom jövő év február első napján lép hatályba, és öt hónapon át tart, egészen július első napjáig. A hónap elején a nyugati országok a Moszkvára gyakorolt további nyomásgyakorlás érdekében hozták azt az intézkedést, miszerint hordókénti 60 dolláros árplafont szabnak meg.

Az Európai Unió Nagy-Britanniával, Ausztráliával, Kanadával, Japánnal és az Egyesült Államokkal közösen vezették be az árplafont. A 27 országot magában foglaló európai blokk pedig embargót rendelt el a tengeren szállított orosz olajra – írja a Sky News.