Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
16,977 $

Vlagyimir Putyin megtartotta éves beszédét Moszkvában – részletek

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Babuskin
not image

Borbély Fanni

2022. október 27. - 19:12

Az orosz elnök megtartotta éves beszédét Moszkvában, melynek során szót ejtett a globális politikai helyzetről, a Nyugatról, a háborúról, de még Tajvant is megemlítette.

Putyin azzal kezdte beszédét, hogy meglátása szerint a Nyugaton már “nincs egység”, hozzátéve, hogy az elmúlt hónapokban “számos lépés történt az eszkaláció felé”. Úgy fogalmazott, “felszítják az ukrajnai háborút, fokozzák a provokációkat Tajvan körül és destabilizálják a globális élelmiszer- és energiapiacot”.

Utóbbi kapcsán kijelentette, “az nem szándékos volt, ebben nem kételkedünk”, véleménye szerint ugyanis mindez “a rendszerszintű hibákból adódott”. A továbbiakban azzal vádolta a Nyugatot, hogy egy “veszélyes, piszkos és halálos játszmában” vesz részt, hozzátéve, hogy a Nyugat szerinte “ráerőlteti értékeit, a fogyasztói modelljét” a világra, és ezeket igyekszik “egységesíteni” globálisan.

Az éghajlatváltozásra kitérve annyit mondott, hogy ez a téma “eltűnt a címlapokról”, majd ismételten azzal vádolta a Nyugatot, hogy “ragaszkodik ahhoz, hogy mindenki feltétel nélkül elfogadja értékrendjét”, szerinte ugyanis “elvakította a gyarmatosítás”.

A Nyugat “osztatlan hatalma” a végéhez közeledik

Putyin beszédében állította, hogy a Nyugat “osztatlan uralmának időszaka a végéhez közeledik”, meglátása szerint pedig a következő évtized a második világháború óta “talán a legdöntőbb és legveszélyesebb” lesz.

Kritikáját a Nyugattal szemben azzal folytatta, hogy szerinte “a Nyugat képtelen egyoldalúan kormányozni, bármennyire is próbálkozik ezzel”.

“Nem vagyunk a Nyugat ellenségei”

Annak ellenére, hogy beszéde túlnyomó részében a Nyugatot ekézte, Putyin kijelentette, Oroszország nem tekinti magát a Nyugat ellenségének. Azonban leszögezte, országa “soha nem fogja eltűrni”, amit a Nyugat mond neki.

Úgy fogalmazott, Oroszország és a Nyugat, valamint a fejlődés egyéb központjai közötti párbeszéd “egyre fontosabbá válik az új világrendben”, állítva, hogy Oroszország “megpróbált kapcsolatokat kiépíteni a Nyugattal és a NATO-val”, hozzátéve, hogy megpróbáltak “barátkozni velük”.

Állította, hogy “a Nyugat arra törekszik, hogy sebezhetővé tegye Oroszországot”, kiemelve, hogy “Oroszország nem törekszik hegemóniára”. Hangsúlyozta, “Oroszország nem kihívója a Nyugatnak, hanem arra törekszik, hogy fenntartsa magának a fejlődés jogát”. Az Egyesült Államokat pedig azzal vádolta, hogy “fegyverként használja a dollárt”.

A cancel culture “megsemmisít mindent, ami él és kreatív”

Putyin szerint a nyugati kultúra “minden mást elnyom”, és “elfojtja a szabad gondolkodást”. Szerinte a “Nyugat a Kreml beavatkozását látja mindenben, ami Oroszországból származik”, kijelentve, hogy “egyszerűen nem háríthatják a felelősséget a Kremlre”.

Ezt követően Dosztojevszkijt idézve úgy folytatta, “a korlátlan szabadságból kiindulva eljutottam a korlátlan önkényuralomhoz” – meglátása szerint ugyanis a Nyugat “elérte ezt a pontot”. Hangsúlyozta, “a történelem mindent helyre fog hozni”, és “nem fogja eltörölni a globális kultúra legnagyobb és elismert zsenijeit”.

Ehelyett szerinte “azokat fogja eltörölni, akik nagyra tartják magukat”, akik úgy döntöttek, hogy bizonyos dolgok elfogadhatatlanok. Szerinte a Nyugatra már “a gyarmati idők óta jellemző, hogy azt gondolják, mindenki alantas, miközben csak ők tartoznak az elithez”.

A beszéd lezárását követően a közönség soraiban ülők kérdéseire válaszolt, az első kérdésre pedig, hogy kivel társul, azt mondta, “természetesen a néppel”. Ekkor példaként saját szüleiről beszélt, akik kapcsán úgy fogalmazott, édesanyja ápolónő, édesapja pedig éjjeliőr volt, akiknek nem volt szakképzésük, kijelentve, hogy “figyelem, hogyan élnek az egyszerű polgárok.”