Plusz pénz és szabadnap is jár azoknak, akik leszoknak a dohányzásról

Szabó Kata

2020. január 15. - 09:41

Az egészségre kifejezetten káros szokást plusz juttatásokkal és szabadnapokkal felejtetné el dolgozóival egy brit cég.

A dohányzásról történő leszoktatás kapcsán többféle elképzelés és projekt napvilágot látott már az elmúlt években, többek között az is, hogy a dohánygyártóknak kellene finanszíroznia a leszokást népszerűsítő kampányokat, ám ezek eddig vagy nem valósultak meg, vagy pedig nem igazán váltak be.

A brit KCJ Training and Employment Solutions nevű cég más utat választott, ők ugyanis négy extra szabadnappal motiválják a dohányzásról történő leszokásra az alkalmazottakat.

Bár elsőre kifejezetten nagylelkű gesztusnak tűnik ez a munkahelytől, valójában szimpla matekról van szó. Kiszámolták ugyanis, hogy egy átlagos dohányos naponta hat alkalommal tart 10 perces szüneteket, ami egy egész évre vetítve 18 teljes munkanapnak felel meg. Innen nézve a négy extra szabadnap nem túl nagy vállalás, ám jelen esetben itt a lényeg a szándék, ami az ajánlat mögött van.

Mivel tisztában vannak vele, hogy a leszokás nem egyszerű, és nem megy egyik napról a másikra, plusz motivációként már három dohányzásmentes hónap után is jár egy szabadnap, míg azok, akik legalább hat hónapja „tiszták”, két extra szabadnappal gazdagodhatnak.

Nem a KCJ az egyetlen olyan vállalat, amely hasonló megoldásokhoz folyamodik, 2015-ben ugyanis a General Electric már elindított egy kísérleti projektet. Ennek lényege az volt, hogy a dohányosokat két csoportba sorolták, ám az egyik csoportban lévőknek sikeres leszokás esetén 750 dollárnyi extra juttatást is adtak. Nem meglepő módon ez a csoport volt az, amelynek tagjai nagyobb arányban fordítottak hátat a dohányzásnak, vagyis a pénz motiválóan hathat a leszokásra.