18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

A permi egyetemen lövöldöző diák apja rendőr volt – segített beszerezni a fegyvert

Gyertyák égnek a lelõtt áldozatok emlékére elhelyezett virágok mellett a Moszkvától 1150 kilométerre északkeletre fekvõ Permi Állami Egyetem épületénél 2021. szeptember 21-én. Elõzõ nap Timur Bekmanszurov 18 éves diák nyolc embert megölt és legalább 24 embert megsebesített az intézményben. Belügyi közlemény szerint õ lõtt rá elsõként az egyetemre kiérkezõ közlekedési rendõrjárõrre, aki viszonozta a tüzet, majd ártalmatlanná tette és elsõsegélyben részesítette. MTI/AP/Dmitrij Loveckij
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 23. - 16:43

A fegyveres diák – aki nyolc ember halálát okozta az orosz egyetemen – korábban rendőrként szolgáló apja elismerte, hogy 145 ezer forintnyi összeget adott fiának a támadásban használt puskára.

A 18 éves Timur Bekmansurov morbid módon vonzódott egy korábbi halálos iskolai lövöldözéshez az év elején, és azt mondta volt barátnőjének, hogy szerinte az “menő” volt. Az Urál-hegységben található Perm kórházában fegyveres őrzés alatt áll, ahol az egyik lábát amputálták, és többszörös hasi sérülésekkel kezelik, miután egy rendőr lövést adott le rá.

Hat ember, köztük öt diák és egy orvos halt meg a Permi Állami Egyetemen hétfőn reggel történt lövöldözésben, amelynek következtében a diákok rémülten ugrottak ki az ablakon, hogy elmeneküljenek a vérengzés elől. Néhány áldozat temetése már megtörtént, akiknek családjaival Vlagyimir Putyin elnök felvette a kapcsolatot, aki “nagy veszteségnek nevezte nemcsak a gyermekeiket elvesztett családok, hanem az egész ország számára”.

Több tucatnyian megsebesültek, amikor a fegyveres egy 12-es kaliberű sörétes puskával tombolt, a diákok pedig a felső emeleti ablakokból ugrottak ki, hogy elmeneküljenek. A 40 éves Marat Bekmansurov, aki korábban rendőrként szolgált, mielőtt katona lett, elismerte, hogy segített fiának megvenni a fegyvert, amelyet az egyetemi támadás során használt.

A Daily Mail értesülései szerint Timurt most éjjel-nappal 18 rendőr őrzi a kórházban, akiket az OMON különleges erők katonái támogatnak. Állapota a lábán, a tüdején, a máján és a belein ejtett sérülések miatt “rendkívül instabil”.

“Saját maga spórolt erre a fegyverre, és én adtam hozzá körülbelül 350 fontot, hogy megvehesse”

– mondta a támadó apja.

A tinédzser “megkapta a vadászati engedélyt és átment egy orvosi vizsgálaton, megkapta az összes szükséges dokumentumot ahhoz, hogy egy puskát birtokolhasson”, ezek után pedig elment egy helyi lőtérre. Egy meg nem nevezett volt barátnője újságíróknak elmondta, hogy Timur Bekmansurovot egy kazanyi iskolai lövöldözés inspirálta, amelyben kilencen haltak meg, és ez a reakció sokkolta a lányt, nem sokkal később szakított is a támadóval.

“Sokkolt a dolog mert folyamatosan azzal viccelődött, hogy ez király”

– mondta a lány.

A volt barátnő azt is elmondta, hogy Timur “nem ítélte el a kazanyi lövöldöző tettét”, de közölte, hogy szerinte “meg kellett volna határoznia, hogy hány embert akar megölni”. Ezen felül rendkívül negatívan beszélt az emberiségről, kifejtve, hogy az emberek “romlottak”. A támadó a lövöldözés előtt a közösségi médiában tett közzé egy bejegyzést, melyben leírta indítékát és tervét a szörnyű támadásról:

“Az első tervemben az iskolámat választottam a támadás helyszínéül, de március végén úgy döntöttem, hogy megváltoztatom a helyszínt. Az iskola túl kellemetlen hely volt ahhoz, hogy életem utolsó 10 percét ott töltsem, és a gyerekeknek ott nincs elég lehetőségük a visszavonulásra. Különböző lehetőségeket fontolgattam: bevásárlóközpontokat, kórházakat, egy katonai toborzóirodát, színházakat, a vasútállomást.

Ezek viszont nem voltak alkalmasak a napirendem miatt. Olyan helyre volt szükségem, ahol hétfőn, délhez közel a legnagyobb az emberek koncentrációja. Úgy döntöttem, hogy ritkábban lépek kapcsolatba a legközelebbi baráti körömmel. Néhány emberrel egyáltalán nem is kommunikáltam, mert úgy éreztem, hogy árthatok nekik.

Nem én vagyok az első és nem is én leszek az utolsó, aki ilyen támadást hajtott végre. A fegyvertilalom nem fog megmenteni, meg fognak ölni az autók, a bombák, a kések, minden, ami kéznél van. Az olyan kitaszítottak, mint én, mindent elpusztítanak majd körülöttetek, mivel a világotok rohad, és ti is rohadtok belül.

Még mindig nem tudom, hogy magam vetek-e véget ennek, vagy hagyom, hogy a rendőrök lelőjenek. Azt hiszem, a második lehetőség viccesebb lesz. Nem zárhatom ki, hogy őrizetbe vesznek. Ha igen, akkor én lennék a vesztes”.