Clouds
21 Budapest
Dollár
369,01 Ft
Euró
394,68 Ft
Font
442,01 Ft
Bitcoin
23,062 $

A Pentagon kisméretű precíziós bombák szállítását fontolgatja Ukrajnának

Fotó: Wikimedia Commons/U.S. Air Force photo/Darin Russell A kép illusztráció.
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A legfrissebb jelentések szerint a Pentagon fontolóra veszi a Boeing ajánlatát, hogy olcsó, kisebb méretű precíziós bombákkal lássa el az ukrán fegyveres erőket, melyeket a már meglévő rakétákra szerelhetnének.

A Guardian a Reuters jelentése nyomán számolt be arról, hogy a Pentagon fontolóra veszi a Boeing azon ajánlatát, hogy kisebb precíziós bombákkal lássák el az ukrán fegyveres erőket, melyeket a már meglévő rakétákra szerelhetnének, ezáltal pedig sokkal távolabbra, akár 150 kilométerre, az orosz vonalak mögött is csapást mérhetnének a megszállókra.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

Az amerikai és a szövetséges katonai készletek is egyre szűkülnek az elhúzódó háború miatt, ám Ukrajnának az idő múlásával egyre nagyobb szüksége van a kifinomult fegyverekre.

A Boeing által javasolt rendszer, melyet földi indítású kis bombának (GLSDB) neveztek el, egyike annak a féltucatnyi tervnek, melyek az új lőszerek gyártására irányulnak Ukrajna és az USA kelet-európai szövetségesei számára.

A GLSDB-t akár már 2023 tavaszán leszállíthatják Ukrajnának, a tervet is merő forrás szerint pedig lövedék a GBU-39 kis átmérőjű bombát (SDB) és az M26 rakétahajtóművet kombinálja majd. Noha pár darab már elkészült belőle, a hivatalos beszerzésnek megannyi logisztikai akadálya van.

A Boeing terve ugyanis mentesíti a vállalkozót az alapos árral kapcsolatos felülvizsgálat alól, ami azt jelenti, hogy a Pentagon garantáltan a lehető legjobb üzletet tudja megkötni. Fontos azonban, hogy bármilyen megállapodáshoz legkevesebb 6 beszállítónak kellene felgyorsítania alkatrészeinek és szolgáltatásainak szállítását, hogy a lehető leghamarabb megkezdődhessen a gyártás.