Ukrajna: az orosz katonai parancsnokság felfüggesztette az újabb egységek küldését Ukrajnába

Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának közlése szerint Oroszország ideiglenesen nem küld több orosz katonai egységet Ukrajnába harcolni.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara kedden hivatalos Facebook-oldalán osztotta meg, hogy az orosz katonai parancsnokság felfüggesztette az újabb orosz csapatok küldését Ukrajnába, meglátásuk szerint azért, mert ők is látják, hogy a „háborút átformáló drámai ukrán ellentámadás” sikeres.

Soron kívül Reagált a PSG elnöke Messi vádjaira

A tisztviselők a bejegyzésben azt írták, az Orosz Föderáció katonai parancsnoksága felfüggesztette az új, korábban már megalakult egységek küldését Ukrajna területére.

Az ukrán vezérkar közlése szerint a harctéren kialakult helyzet, valamint a felsőbb parancsnoksággal szembeni egyre növekvő bizalmatlanság kényszerítette arra az önkéntesek nagy részét, hogy „kategorikusan elutasítsák a harci körülmények között történő katonai szolgálat kilátásba helyezését”.

Közlésük szerint a helyzetet a halottak tényleges számáról szóló információk is jelentősen befolyásolják, míg a magán katonai egységek, valamint az ideiglenesen megszállt területekről mozgósított csapatok veszteségeit nem veszik számításba.

Az ukrán vezérkar közlése szerint az oroszok saját sebesültjeiket sem veszik komolyan, az orosz kórházakban szándékosan elbagatellizálják a harci dérüléseket és leegyszerűsített diagnózisokat állítanak fel, nem adnak időt a katonáknak a rehabilitációra, a cél ugyanis, hogy minél hamarabb visszamenjenek a frontvonalra.