18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Menekülés az oroszok által ellenőrzött területekről: „éjszakai eltűnések, dermesztő félelem és még több kiontott vér”

Fotó: Az orosz hadsereg által szervezett sajtóút során készült kép egy gépfegyveres orosz katonáról a dél-ukrajnai Herszon egyik épületénél 2022. május 20-án. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
not image

Koós Alexandra

2022. május 23. - 22:55

Egyes ukrán tisztviselők szerint az orosz erők lezártak minden lehetséges kijáratot Herszonból, emellett fokozták az őrjáratokat és növelték az ellenőrzőpontok számát.

Több ezer ukrán döntött amellett, hogy elmenekül Ukrajna déli részeiről, amelyek az orosz erők előrenyomulása következtében megszállás alá kerültek, útjuk alatt azonban számos megpróbáltatással kellett szembenézniük.

Több mint egy tucat személy osztotta meg tapasztalatait a hosszú és gyötrelmes útról, amelyet Herszonból tettek meg, többek között beszámoltak a megmagyarázhatatlan éjszakai eltűnésekről, a dermesztő félelemről, valamint a régióban kialakult hiányról, amely menekülésre késztette őket.

Egyes ukrán tisztviselők pénteki beszámolója szerint az orosz erők mostanra lezártak minden lehetséges kijáratot Herszonból, amely az ukrán kormány által ellenőrzött területekre vezetett volna, emellett megpróbálnak mindenkit a Krímbe küldeni, aki menekülésre készül.

Hozzátették, hogy az ellenséges erők ennek érdekében fokozták az őrjáratokat, valamint növelték az ellenőrzőpontok számát, illetve többen meghaltak vagy megsebesültek, amikor a konvojaik az orosz és ukrán vonalak közötti “szürke zónában” rekedtek – számolt be a CNN.

Közülük legalább két konvoj napokon át egy faluban, Davidiv Brid környékén rekedt, amely a Herszon és Zaporizzsja régiók találkozásánál fekszik, emellett legalább három ember halt meg vagy sebesült meg a faluban, amikor az orosz csapatok egy körülbelül 100 civil járműből álló konvojra támadtak rá.