Dollár
420,75 Ft
Euró
419,76 Ft
Font
482,37 Ft
Bitcoin
20,298 $

Oroszország kivonja csapatait a Kígyó-szigetről az élelmiszerellátás érdekében

Fotó: Frissen aratott szemeket vizsgál meg egy gazdálkodó a dél-ukrajnai Odessza környékének árpaföldjén 2022. június 23-án. ENSZ Élelmezésügyi és Mezõgazdasági Szervezete (FAO) szerint az Ukrajna elleni orosz háború globális élelmiszerválsággal fenyeget. MTI/PAP/Leszek Szymanski
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. június 30. - 11:20

A védelmi minisztérium bejelentése mögött humanitárius okok állnak, Oroszország „jószolgálati gesztust” tesz.  

A RIA Novosztyi közölte, hogy a védelmi minisztérium arról adott tájékoztatást, hogy Oroszország jószolgálati gesztusként kivonta csapatait a Kígyó-szigetről.

„Ez azt mutatja a világközösségnek, hogy az Orosz Föderáció nem akadályozza az ENSZ erőfeszítéseit, hogy humanitárius folyosót szervezzen a mezőgazdasági termékek Ukrajna területéről történő elszállítására” – közölte a minisztérium.

Hangsúlyozták azt is, hogy egy ilyen lépés megfosztaná Kijevet attól a lehetőségtől, hogy az orosz csapatok ellenőrzése miatt a gabonaexport „lehetetlensége” mögé bújva spekuláljon az élelmiszerválság problémájával.

A minisztérium hozzátette, hogy az ellátások folytatásához az ukrán félnek most a Fekete-tenger partvidékét, beleértve a kikötőihez közeli vizeket is, aknamentesítenie kell.

Az ENSZ többször is kijelentette, hogy a gabonahiány miatt élelmiszerválság fenyeget, a Nyugat pedig azzal vádolja Oroszországot, hogy akadályozza az ukrán gabona világpiacra történő szállítását, míg Moszkva kategorikusan tagadja ezeket a vádakat. 

Ugyanakkor a kijevi hatóságok maguk is számos akadályt gördítettek az export elé: amellett, hogy Mariupol kikötőjében felszínre került a gabona elégetése, az ukrán fegyveres erők aláaknázták a Fekete-tenger egy részét, ami nem teszi lehetővé, hogy a gabonát hajókkal a világpiacra szállítsák.

Vlagyimir Putyin elnök kijelentette, hogy Oroszország nem akadályozza az Ukrajnából származó gabonaexportot, és ha Kijev megtisztítja a kikötőket, a gabonát szállító hajók gond nélkül el tudnak majd indulni.

(RIA Novosztyi)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.