Dollár
422,60 Ft
Euró
407,42 Ft
Font
455,52 Ft
Bitcoin
20,154 $

Orbán Viktor fontos döntése a ballagásokról és a pótérettségikről

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
not image

Takács Petra

2021. május 18. - 07:26

A döntés értelmében mindkét eseményt meg lehet szervezni, és nem szükséges védettségi kártya a ballagásokon való részvételhez.

A 24.hu is beszámolt az új rendeletekről, amik lehetővé teszik a ballagások és a pótérettségik megrendezését. Orbán Viktor miniszterelnök aláírta a keddtől hatályos rendeletet, ami így minden zöld jelzést megkapott.

Soron kívül Orbán Viktor: a Nyugat ma a háború pártján áll, Magyarország pedig a béke oldalán

Ennek értelmében május 25-ét követően az iskolák megrendezhetik a ballagásokat az épületükön kívüli területeken. „A ballagáson a meghívottak életkortól, a koronavírus elleni védettségtől függetlenül részt vehetnek. Annyi a megkötés, hogy ők az iskola zárt részeiben nem tartózkodhatnak.” – írja a lap.

Többek között arról is az intézmény igazgatója dönthet, hogy egy ballagó hány embert hívhat meg a szabadtéren tartott ünnepségre, de vannak bizonyos szabályok, amiket kötelező módon be kell tartaniuk az embereknek.

Azok, akik a hatodik életévüket még nem töltötték be, vagy ballagók, és a ballagáson fellépők, valamint értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarával élnek, számukra nem kötelező a maszkviselés.

Hamarosan megkezdődhet a debreceni oltóanyaggyár építése

Azok a diákok, akik a középiskola utolsó évfolyamában tanulnak, és az írásbeli vizsgán vagy a gyakorlati vizsgán számukra fel nem róható okból távol maradtak, szóbeli pótvizsgán vehetnek részt. Ezeknek az intézményeknek erre lehetőséget kell biztosítaniuk.

Az adott iskola igazgatójánál kell kérelmezni az érintett diáknak a szóbeli pótvizsgát. „Fontos, hogy ehhez legkésőbb május 28-án 16 óráig elektronikus úton el kell küldeni a fel nem róható ok igazolására szolgáló dokumentumokat. (A határidő jogvesztő.)” – jegyzi meg a 24.hu.

Ami még a ballagásokat illeti, a meghívottak akár védettségi igazolvány nélkül is ott lehetnek az eseményen, és nem kötik életkorhoz a belépést, ugyanakkor az iskola zárt részeiben már nem tartózkodhatnak.