Clouds
21 Budapest
Dollár
359,41 Ft
Euró
390,62 Ft
Font
445,58 Ft
Bitcoin
23,120 $

Orbán Viktor elmondta: így nyújtott 2022-ben is rendkívüli teljesítményt Magyarország

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), mellette Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (b) és Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelõs államtitkára (j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Belföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve, legalábbis a miniszterelnök szerint, azonban úgy gondolja, hogy Magyarország ebben az évben is rendkívüli teljesítményt nyújtott. 

Orbán Viktor szerint Magyarország rendkívüli teljesítményt nyújtott a parlamenti választásokon, ugyanis meg kellett védelmi az ország szuverenitását, hiszen a nemzetközi szereplők beavatkozására ilyen súlyban sosem került sor. 3 milliárd dollár állt szemben 3 millió szavazóval, és utóbbiak győztek, akik stabil, kiszámítható kormányt hoztak létre a szavazataikkal. Ráadásul a brüsszeliek is baloldali kormányt akartak, ezzel magyarázható az is, hogy miért nem tudtunk (időben) megegyezni az Európai Unióval. 

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

A második rendkívüli teljesítmény, hogy sikerült kimaradni a háborúból, a szomszédban sok magyar él, a háború pedig mindig rossz, minden nap emberek halnak meg, ezért mindenképpen ki kell maradni. Ráadásul eddig ennek a háborúnak csak vesztesi vannak: a két harcoló fél, az Európai Unió is. A miniszterelnök véleménye szerint Európa nagy része már belesodródott a háborúba, akik fegyvereket szállítanak, katonákat képeznek ki, finanszírozzák a hadi kiadásokat, azok mind benne vannak a háborúban, a miniszterelnök már csak azt reméli, hogy nyakig nem keveredik bele Európa. Magyarország tartja azt az álláspontját, hogy azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. 

A harmadik kiemelkedő teljesítmény a migrációval szembeni fellépés, idén ez azért volt nehéz, mert egyszerre két irányból érkeznek menekültek, délről, valamin Ukrajnából is. 250 ezer illegális határátlépési kísérletet hiúsítottak meg a déli határon idén. 

A negyedik pont, hogy Magyarország tudta finanszírozni a megemelkedett energiaárakat. 2021-ben összesen 7 milliárd eurót kellett fizetnie az államnak ezért, míg 2022-ben 17 milliárd eurót, ezt pedig valahonnan elő kellett teremteni, úgy, hogy közben a lakosságnak nyújtott rezsivédelmi rendszer lényegét meg tudták őrizni, ráadásul 2023-ra is biztosítva van a megoldás, ahogyan ezt Varga Mihály pénzügyminiszter is ismertette korábban. 

Az ötödik pont pedig az, hogy soha nem dolgoztak még Magyarországon annyian, mint idén, jelenleg 74,6 százaléka dolgozik az embereknek. Annak ellenére, hogy választási év volt, mégis sikerült csökkenteni a költségvetési hiányt, de siketült megtartani a 13 havi nyugdíjt, a 25 év alattiak adómentességét, és a családoknak is visszaadták az adó egy részét. 

Hatodik teljesítmény az, hogy sikerült az Európai Unióval megállapodni, Orbán Viktor szerint az különös figyelmet érdemel, mert le kellett küzdeni a liberális világ hungarofóbiáját, és a kormányfő reméli, hogy a megállapodásokat a következő 1-2 napban alá lehet írni. 

2023-ról szóval elmondta, hogy a legfontosabb célok közé tartozik, hogy ki kell maradni a háborúból, az európai recesszióból, és gazdasági növekedést is pluszban kell tartani, az inflációt pedig egyszámjegyűre kell csökkenteni. 

A miniszterelnök elmondta azt is, hogy a déltől kezdődő kormányülés egyik fő pontja az lesz, amelyről reményei szerint dönteni is tudnak, hogy azoknak a nőknek, akik gyermeket vállalnak, kitolják 30 évig a személyi jövedelemadó-mentességet.