Orbán: 2022-ben 1,9 millió szülő kap szja-visszatérítést

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Országgyûlés õszi idõszakának nyitóülésén 2021. szeptember 20-án. A kormányfõ mögött Kövér László, az Országgyûlés elnöke. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 20. - 14:54

Orbán Viktor az Országgyűlésen közölte, a Nemzeti Konzultációt azért indították el, mert a járványnak hosszú távú következményei lesznek.

Hozzátette, a kérdésekre 1,423 millió embertől kaptak választ. A miniszterelnök közölte, a konzultáció eredményei alapján meghosszabbították a rászorulók számára a hitelmoratóriumot, és azok a vállalkozások is támogatást kapnak, akiknél a bevétel 25 százalékkal csökkent.

Orbán továbbá bejelentette, 2022 február 15-ig visszatérítik a gyermeket nevelő szülők számára az általuk ebben az évben befizetett szja-t, a visszatérítés felső határa pedig a 2021-es átlagbér lesz. Visszatérítést kapnak továbbá a kisvállalkozók, az ekho-adózók.

A kormány meglátása szerint 1,9 millió szülő az szja-t, a katások pedig az átalányadó egynegyedét kapják majd vissza; Orbán hozzátette, az 1,9 millió szülőnek összesen 600 milliárd forintot térít majd vissza jövőre az adóhivatal.

Ezen felül közölte, a nyugdíjasok ebben az évben újabb inflációs kiegészítést kapnak és a magas gazdasági növekedés eredményeiből ők is részesülni fognak. A nyugdíjprémium várható összege meghaladja az 50 ezer forintot, 2022 februárjában pedig folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése; jövő februárban már legalább kétheti nyugdíjat tudnak kifizetni minden magyar nyugdíjasnak.

2022 elején hathavi fegyverpénzt fizetnek a fegyveres és rendvédelmi szervezetek hivatásos tagjainak. 2022. január 1-jétől bevezetik a 25 év alatti dolgozó fiatalok személyi jövedelemadómentességét; tárgyalások folynak a minimálbér 200 ezer forintra emeléséről és jó esély van a megállapodásra. Ezzel kapcsolatban hozzátette, a kormány a nemzeti konzultációval összhangban alkotmányos védelmet kíván adni a családtámogatásoknak, a munkát terhelő alacsony adóknak és a nyugdíjaknak is.