Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Orbán mindenkit megnyugtat, aszály ide vagy oda, nincs veszélyben az élelmiszer-biztonság

Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 14-én. MTI/Balogh Zoltán
Gazdaság
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Lesz elegendő élelmiszer Magyarországon, a súlyos aszályhelyzet ellenére is, és Orbán Viktor miniszterelnök arról is beszélt a Kossuth Rádióban péntek reggel, hogy segíteni fogják a gazdákat.

Orbán az aszály kapcsán azt mondta, ő is járja az országot, és szembesül a jelenlegi helyzettel. Még a bajok közé sorolná, hogy a napraforgó fejek is tenyérnyi méretűek,így arra a termésre is keresztet vethetünk, ami ugyancsak rossz hír.

Soron kívül Nashville-i lövöldözés: három 9 éves diákot ölt meg a kegyetlen támadó

„Ez elég nagy baj.” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, a magyar gazdaságnak elég komoly bevétele van a mezőgazdaságból, mivel alapvetően egy mezőgazdasági ország vagyunk. „Ehhez értünk, jó gazdák vagyunk.”

Kiemelte, a mai Magyarország is képes arra, hogy 20 millió ember élelmezésről gondoskodjon. A magyar kormány felmérte a károkat, és a Magyarországot élelmiszerrel történő ellátása nincsen veszélyben, amit fontos kiemelni.

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi rendkívüli aszályos helyzet ellenére is a mezőgazdaság képes ellátni 10 millió embert, Magyarország lakosságát. Sőt, exportra is lehet számítani, de Orbán megjegyezte, ez sokkal kisebb lesz a megszokott mérethez képest.

Nem arról van szó, hogy 20 millió emberre termelnek, majd 10 millió adagot eladnak, és a másik 10 milliót megtartják. Jóval kevesebb megy exportra, ami bevételkiesést jelent a gazdaságnak, ugyanakkor az élelmiszerellátás nincs veszélyben.

A gazdák ügye már nehezebb, akikről szintén nem mond le a kormány, miközben a kárenyhítési alap teljesen kimerült. „Ha csak erre az alapra támaszkodhatnának a gazdák, sokan tönkremennének.” – erősítette meg a miniszterelnök.

Emiatt létrehoztak egy munkacsoportot, melynek fő feladata a gazdák megsegítése lesz, legalább egy tucatnyi ilyen intézkedés van papíron, amikről tárgyaltak, de egyelőre nem született róluk végleges döntés. Orbán szerint kell még egy jó hét, hogy véglegesítsék ezeket, de kapnak segítséget a gazdák, hogy fenn tudják tartani a vállalkozásaikat.