Dollár
420,75 Ft
Euró
419,76 Ft
Font
482,37 Ft
Bitcoin
20,298 $

Szabadon engedik az egyik legvéreskezűbb olasz maffiózót

Illusztráció. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami
not image

Kolláth Benjámin

2021. június 1. - 19:23

Giovanni Brusca többek között egy, a maffia ellen nyomozó ügyészt és egy, a csoportból kiszállt tag 12 éves fiát is meggyilkolta.

Olaszországban közfelháborodást váltott ki, hogy szabadon engedtek egy könyörtelen maffiafőnököt, aki többek között meggyilkolta Olaszország leghíresebb ügyészét és sósavban oldotta fel egy gyermek holttestét.

Soron kívül Rettentőn megdrágult a jogsiszerzés, egyre kevesebb a tanuló vezető

A 64 éves Giovanni Bruscát 25 éves börtönbüntetésének lejártával engedték el hétfőn. A férfi ezalatt belépett egy tanúvédelmi programba, most négy év próbaidő vár rá. Az SCMP szerint a La Repubblica a címlapon a „Brusca, a legkegyetlenebb főnök, szabad” szalagcímmel számolt be az eseményről.

Brusca a szicíliai Cosa Nostra kulcsfigurája volt, 1992-ben ő robbantotta fel Giovanni Falconét, aki a karrierjét a maffia felszámolásának szentelte. Az ügyész, felesége és testőrei azután haltak meg, hogy Palermo mellett az autópályán elhaladtak egy szakasz mellett, ahol Brusca 400 kg robbanóanyagot rejtett el.

A Repubblicának az egyik testőr felesége és Falcone testvére is felháborodását fejezte ki a maffiózó szabadulásával kapcsolatban, utóbbi azonban megjegyzi: „Ez a törvény. Ráadásul ez egy olyan törvény, amit a bátyám támogatott, szóval tiszteletben kell tartani.”

A Disznó néven emlegetett Bruscát 1996-ban tartóztatták le, ő volt a Cosa Nostra akkori fejének, Salvatore Riinának az egyik leghűségesebb társa, több száz gyilkosság elkövetését ismerte be. Ezek közül az egyik legbrutálisabb a 12 éves Giuseppe di Matteo esete.

Di Matteo apja kiszállt a maffiából és elkezdett együttműködni a hatóságokkal. Fiát emiatt rabolták el 1993-ban, majd két évnyi fogság után megfojtották, holttestét pedig sósavba dobták. Az olasz rendőrség szerint ez volt „a Cosa Nostra történetének legembertelenebb bűne.”

Brusca elengedése ellen a politikai spektrum minden pontján tiltakoztak: a balközép Demokrata Párt vezetője, Enrico Letta „arculcsapásnak” nevezte a dolgot, a szélsőjobboldali Matteo Salvini pedig „vadállatnak” nevezte a maffiózót, akinek „nem lenne szabad szabadulnia.”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.