Megszülettek az okostextíliák, jöhetnek az érintőképernyős függönyök és ruhák

University of Cambridge
not image

Kulcsár Péter

2022. február 13. - 19:55

Évek óta egyre intelligensebbek a ruhaanyagok, és bár általában rendkívül drága az előállításuk, egyre fejlettebbek.

A Cambridge Egyetem tudóscsoportja egy 46 hüvelykes képátlóval rendelkező, LED-ekkel, érzékelőkkel és energiatárolóval megpakolt textilkijelzőt hozott létre, ami a meglévő ipari gyártási folyamatok segítségével is elkészíthető.

Az elmúlt években nem volt hiány intelligens szövetekből és textíliákból, amelyek közül néhány a napfényből és a mozgásból származó energiát nyeli el, néhány az érintést érzékeli (mint például a trackpadek), és akad néhány olyan is, amely a ruhába beépítve fűti vagy hűti viselőjét. Mivel azonban az okosanyagok általában csak egyetlen feladatot tudnak ellátni, és a legyártásuk rendkívül komplex feladat, ezért előállításuk erősen korlátolt.

Az új intelligens textil mindkét problémát igyekszik megoldani: szálalapú LED-ekből áll, amelyeket több, szintén szálalapú bemeneti eszközzel lehet aktiválni, köztük fény-, érintés- és hőmérsékletszenzorokkal, rádiófrekvenciás antennával, bioszenzor-modullal és energiatároló rendszerrel.

Az így létrejövő intelligens textil az említett eszközök alapján különböző képeket vagy színárnyalatokat tud megjeleníteni – így például készülhetnek belőle érintőképernyős függönyök, szőnyegek, amelyek energiát gyűjtenek, amikor az emberek végigsétálnak rajtuk, vagy olyan ingek, amelyek a hőmérsékletváltozásra reagálva világítanak.

Fontos, hogy mivel az új szövetben az összes elektronikus alkatrész szálakba van ágyazva, azok bármilyen formára szőhetők és köthetők, amilyenre csak szükség van. Az alkatrészeket először egy olyan anyaggal vonták be, amely ellenáll az extra nyúlásnak, míg néhányat befontak, hogy javítsák a tartósságukat.

A végeredmény egy olyan intelligens ruhaanyag lett, ami többféle méretben is előállítható a szokásos textilgyártási eljárásokkal, így rengeteg alkalmazási területen igénybe vehetőek.