Dollár
396,65 Ft
Euró
403,36 Ft
Font
477,81 Ft
Bitcoin
23,455 $

Mióta itt jártál:

Nyugdíjas űrhajósokat hívna vissza és alkalmazna parancsokként a NASA

Fotó: Unsplash
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 6. - 09:49

A terv célja az lenne, hogy növelje az utasok biztonságérzetét, valamint csökkentse az ISS jelenlegi működésére nehezedő nyomást.

A NASA egyik frissen megjelent közleményében bejelentette, minden magánrepülés során arra fogja kötelezni egy nyugdíjazott űrhajósát, hogy a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tartó küldetésen parancsnokként szolgáljon.

Soron kívül Újabb önjáró löveggel gazdagodott a Magyar Honvédség, itt megtekinthető

A terv egyelőre nem került véglegesítésre, célja pedig az lenne, hogy növelje az utasok biztonságérzetét, valamint csökkentse az ISS jelenlegi működésére nehezedő nyomást – derül ki az Engadget beszámolójából.

Állításaik szerint ez azért kulcsfontosságú, mert egy volt űrhajós jelenléte tapasztalt útmutatást jelentene a magánasztronautáknak a repülés előtti felkészülés és a küldetés végrehajtása során, azonban nem ez az egyetlen változtatás, ami az űrturistákat érinti.

Egyrészt új egészségügyi előírásokat rendeltek el, valamint a mikrogravitációval kapcsolatos alkalmazkodási időt is meghosszabbították. Emellett a magáncélú kutatási projektek átfutási ideje is hosszabb lesz, valamint a visszatérő rakományra vonatkozó irányelvek is módosításra kerültek.

Az elrendelt változtatásokra a tavaly áprilisi Axiom Space-járat miatt volt szükség, mivel a beszámolók szerint a hektikus, kéthetes utazás túlságosan megviselte az ISS személyzetét és az Axiom legénységét, emellett a vállalat elvetette annak az ötletét, hogy hivatásos űrhajós nélkül indítson járatokat.

Azonban visszavonult, mégis képzett űrhajósokból hiány van, így kérdéses, a terv mennyire lenne megvalósítható. Az ügynökség honlapja szerint jelenleg több mint 200 élő, nyugdíjas NASA-asztronauta van, bár azt nem tudni, közülük hányan vállalnák a feladatot, illetve mennyien felelnének meg az orvosi követelményeknek.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.