Clouds
21 Budapest
Dollár
365,41 Ft
Euró
391,77 Ft
Font
439,87 Ft
Bitcoin
23,136 $

A NOB jóváhagyta, ezentúl férfiak is versenyezhetnek a szinkronúszásban

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Sport
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A NOB döntése nyomán ezentúl férfiak is versenyezhetnek az olimpián szinkronúszásban, az első vegyes csapatok pedig várhatóan 2024-ben, Párizsban indulnak majd.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a sportág történetében először határozott úgy, hogy férfiak is versenyezhetnek a számban: a NOB jóváhagyta, hogy a 2024-es párizsi olimpián férfiak is részt vehessenek a szinkronúszásban.

Soron kívül A halottak száma 7000, a sérülteké 35000 fölé nőtt a hétfői földrengésben

Ahogy a Sky News is írja, a férfiak e döntés nyomán mostantól csapatversenyben is indulhatnak az új szabályok szerint pedig egy 8 versenyzőből álló csapatban legfeljebb két férfi lehet.

A FINA vizes világbajnokságokon a férfiak 2015 óta indulhatnak: Bill May amerikai úszó és edző a 2015-ös világbajnokságon a vegyespáros technikai számban minden idők első férfi világbajnoka volt, s többek között az ő kampányának köszönhető, hogy a NOB most meghozta ezt a mérföldkőnek számító döntését.

Bill May úgy fogalmazott, a férfiak szereplése az olimpiai szinkronúszásban “egykor lehetetlen álomnak minősült”, a mostani döntés pedig “azt bizonyítja, hogy merjünk nagyot álmodni”.

Kiemelte, a kitartó férfi sportolóknak köszönhető, hogy támogatásukkal ezentúl “minden sportoló egyformán állhat egymás mellett, az olimpiai dicsőség felé törve”. Husain Al-Musallam, a World Aquatics elnöke úgy reagált, “a férfiak most bebizonyították, hogy kiváló szinkronúszók”, ezzel együtt pedig üdvözölte a döntést, s hozzátette, alig várja, hogy “a szinkronúszásnak ezt az új dimenzióját megismerhesse a világ”.