Dollár
431,58 Ft
Euró
423,16 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,367 $

Nem lesz egységes bezárás, de a benzinkutasok nem teljesen elégedettek

Fotó: Unsplash/Erik McLean
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. augusztus 18. - 09:28

A független benzinkutasok örömmel fogadják, hogy a kormány teljesíti az ígéretét, de még mindig több dolog hátráltatja őket.

holtankoljak.hu oldalán jelent meg a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) közleménye, amelyben úgy fogalmaznak, hogy „a tagság örömmel fogadta, hogy a kormány ígéretét és rendeletét betartva, ha késve is, de kifizeti a tavalyi forgalmunk utáni literenként 16,-Ft kárenyhítő támogatást”. 

Ugyanakkor jelezték az átmeneti elégedettség mellett, hogy még mindig érvényben vannak olyan korlátozások, amelyek veszélyeztetik, egyes esetben lehetetlenné teszik a további működésüket: 

  • A MOL a hozzá kényszerített új partnerek kiszolgálását nem tudja biztosítani. A szerződésekben meghatározott üzemanyagok kiszállítását egyáltalán nem vállalja, ha a benzinkút oldja meg a logisztikai problémákat, akkor a mennyiség 50%-t tudja kiadni, ami túl kevés az üzemeléshez.
  • A rezsiköltségek brutális emelkedése önmaga „elviszi” a támogatás összegét, az összes többi kiadásra (bérek, adók, EKR, karbantartás, műszaki megfelelőség biztosítása). Továbbra sincs fedezet, a 0,0,-Ft/liter árrés nem tartható fenn tovább.
  • A működés jogi környezete ellentmondásos, kidolgozatlan, a pénztárakban nem jogász professzorok ülnek, semmiféle támogatás nincs az értelmezéshez.

A FSZB ezért kezdeményezett egy tárgyalást a MOL vezetésével, remélve, hogy meg tudják oldani az ellátási nehézségeket, próbálnak időpontot találni a szabadságok közepette is. 

Jelenték, hogy a tagvállalkozások „szabadon döntenek arról, hogy a hétvégén nyitva tartanak-e, vagy sem. Döntésüket nyilván erősen befolyásolja, ha a benzinkúton amúgy sincs üzemanyag a fenti problémák miatt”. 

„Előzetes felmérésünk szerint többszáz benzinkút kényszerül bezárni, a számukra elérhetetlen üzemanyagot nem tudják eladni, a 3,5 napra elegendő készlet korlátozott kiszolgálása értelmetlen, és súlyos konfliktusokat generál a személyzet és az elégedetlen vevők között” – írják. 

A lakosság figyelmét felhívták arra, hogy „hétvégi programjukat ennek megfelelően tervezzék, és kérik mindenki türelmét – és különösen a kivéreztetett és kifárasztott kutasokat – sújtó korlátozások elviseléséhez”. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.