Újabb áldozatai vannak a nigériai keresztényüldözésnek: 8 embert öltek meg, 38 másikat elraboltak

Fotó: A Szent Ferenc-templomban õrködik egy katona 2022. június 6-án, miután az elõzõ nap ismeretlen tettesek megtámadták a pünkösd vasárnapi misére összegyûlt hívõket a dél-nigériai Ondo államban fekvõ Owo katolikus templomában. A térség képviselõi szerint a támadók több mint ötven embert megöltek, a vezetõ papot pedig elrabolták. MTI/AP/Sunday Alamba
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. június 22. - 23:39

A fegyveresek egy katolikus és egy baptista templomban jelentek meg. 

A Reuters számolt be az újabb esetről, miszerint fegyveresek megöltek 8 embert, 38 másikat pedig elraboltak, amikor két templom ellen támadást követtel el a nigériai Kaduna államban vasárnap. 

A támadásban egy katolikus és egy baptista templom volt érintett, szentmisét és istentiszteletet tartottak reggel, aközben történt az eset – osztotta meg Danlami Gajere tiszteletes. 

Nigériában folyamatosak a különböző keresztény vallások gyakorlói elleni támadások, két héttel ezelőtt Owo városában 40 ember vesztette életét, amikor AK-47-esekkel és robbanóanyagokkal felszerelt fegyveresek hatoltak be a Szent Ferenc-templomba. 

(A Reuters 40 áldozatról tud, különböző hírforrások más-más számokról írnak, a helyi kórház vezetője annyit közölt, hogy rengeteg embert vittek be hozzájuk.) 

Dr. Uma A. Onwunta nigériai lelkész, a Református Egyházak Afrikai Közösségének (ACRC) elnöke úgy véli, hogy a pünkösdi támadás egyértelműen köthető a keresztényüldözésekhez, ugyanis nincs arra utaló jel, hogy déli országrészben található Owo környékén pásztorok és földművesek közötti összecsapások zajlanának. 

Az ország déli részében ugyanis a keresztények és a muszlimok viszonylagos békében élnek, az ország északi részén viszont a keresztények állandó elszenvedői a muszlim szélsőségesek támadásainak. Támadások ettől függetlenül délen is vannak, de északon ezerszer rosszabb a helyzet, mint Owo környékén. 

Mint elmondta, többször megtörtént, hogy erőszakosan térítik át őket muszlim hitre, a templomaikat felgyújtják, megcsonkítják vagy megölik őket, a lányaikat pedig muszlim férfiakhoz kényszerítik feleségül. 

A pünkösdi támadás felelősének a kiléte még nem ismert, azonban azt gyanítják, hogy az elkövető a nyugat-afrikai Iszlám Állam terrorszervezet lehet. Azonban nem csak ők azok, akiktől a helyi keresztényeknek tartaniuk kell. 

A fulani nomád pásztorok és a Boko Haram iszlamista terrorszervezet is vadászik a keresztényekre. 2020 májusában egy jogvédő szervezet közzétett egy jelentés, amely szerint több, mint 600 keresztényt öltek meg 2020 kezdete óta, mindössze 4 hónap alatt. 

Afrika legnépesebb államában a lakosság több mint fele muszlim, nagyjából 46 százaléka keresztény, az Open World szerint Nigéria a világ 7. legveszélyesebb helye a keresztények számára. 

Az pünkösdi eset után a BBC emlékeztetett: 

  • Egy héttel korábban több egyházi vezetőt raboltak el, akikért váltságdíjként állítólag 240 ezer dollárt fizettek.
  • Két héttel az eset előtt egy katolikus papot raboltak el, akit azóta sem engedtek szabadon.
  • Márciusban fegyveresek támadtak meg egy vasutat, megöltek legkevesebb kilenc embert és többtucatnyit elraboltak.
  • Májusban pedig egy diáklányt élve égettek el társai, mert azzal vádolták meg, hogy muszlim vallást sértő tartalmakat osztott meg egy, a diákság részére létrehozott WhatsApp-csoportban.