Németország elutasítja a koronavírus-vakcinák szabadalmának feloldását

MTI/Vasvári Tamás
not image

Kulcsár Péter

2021.május.7 - 18:50

A német kormány kijelentette, nem a szabadalmi jogok, sokkal inkább a termelési kapacitások korlátai és a minőségi elvárások határozzák meg a védőoltások gyártásának mértékét.

A BBC hírportál riportjából kiderült, hogy Németország mindezekből kifolyólag nem támogatja a vakcinaszabadalmak feloldását, melyet India és Dél-Afrika kezdeményezett 2020 őszen, amihez a napokban az Egyesült Államok is csatlakozott.

A támogatók szerint a szabadalmak a létezésükkel is jelentősen korlátozzák a védőoltások kifejlesztésén dolgozó biotechnológiai vállalatokat, melynek következtében világszerte komoly vakcinahiány alakulhat ki.

Franciaország és Olaszország egyaránt támogatja a szabadalmak feloldását, miközben az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is közölte, az EU szintén készen áll tárgyalni az eshetőségekről, bár korábban már elmondta, saját maga nem vezetné be ezt az enyhítést.

A gyógyszeripari cégek érvei szerint a szabadalmak feloldása biztonsági és minőségi kockázatokat eredményezhetne a gyártási folyamatokban.

Szakértők szerint nem lesz egy egyszerű folyamat a szabadalmakon való oldás, akár hónapokba is telhet, mire megegyezhetnek a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO).