Lemondana a vakcinák szabadalmi oltalmáról az Egyesült Államok, a gyógyszergyárak felháborodtak

Puurs, 2021. április 23. Albert Bourla, a Pfizer multinacionális gyógyszergyár vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a Pfizer puursi üzemében tett látogatásakor 2021. április 23-án. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy a bizottság hamarosan újabb szerzõdést köt a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal 1,8 milliárd adag koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag beszerzésérõl. MTI/EPA/AFP/John Thys
not image

Nagy Noel

2021.május.6 - 12:57

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke támogatja, hogy a világjárványra tekintettel lemondjanak a koronavírus-vakcinák szabadalmi oltalmáról, megkönnyítve ezzel az oltóanyagok fejlődő országokban történő gyártását.

Katherine Tai, az USA kereskedelmi képviselője szerint a koronavírus-járvány által előidézett különleges körülmények rendkívül intézkedéseket tesznek szükségessé – idézte a Bloomberg. Megerősítette: az amerikai kormány hisz a szellemi tulajdonjogok védelmében, de jelen esetben szükséges a szabadalmi felmentés.

A Fehér Ház közleményben megerősítette azt is, hogy Joe Biden elnök is támogatja a szellemi tulajdonjogi védelemről való lemondást annak érdekében, hogy más országok gyártóinak is hozzáférhető legyen a szabadalom, így maguk is elő tudják állítani a vakcinákat.

A kormányzat a közleményében biztosított mindenkit, hogy a gyártási, forgalmazási tevékenységek kiterjesztése érdekében a magánszektorral és minden partnerrel együtt fognak működni, valamint mindent megtesznek annak érdekében, hogy a nyersanyagok is biztosításra kerüljenek.

Csütörtökön az Európai Unió is jelezte, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) előtt a jövőben zajló tárgyalásokon ők is részt kívánnak majd venni, és ők is támogatják a szabadalmi oltalomról való lemondást.

A bejelentések hatására a legnagyobb vakcinagyártók részvényárai meredek zuhanásba kezdtek, különösen a BioNTech szenvedte ezt meg, amely 19 százalékos szabadesésbe kezdett a német tőzsdéken, de a még fejlesztési fázisban lévő CureVac is zuhant 16 százalékot.

A gyógyszergyártóknak nagyon nem tetszett a javaslat, többen ugyanis amellett érveltek, hogy ha még közzé is teszik a szabadalmat, nem sok ország rendelkezik a megfelelő kapacitással a vakcinák szükséges mennyiségének legyártásához.

Azt is hozzátették, hogy a szükséges nyersanyagok globális ellátási lánca így is törékeny, új gyárakat kellene ehhez építeni, amelyek a technológiát képesek előállítani, így akár évekig tarthat, mire biztosítják ezt több helyen.