Dollár
419,71 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
481,60 Ft
Bitcoin
20,303 $

A Zöldek mindenki véleményével szembe mennek, az összes atomerőművet lekapcsoltatnák a német kormánnyal

Fotó: Olaf Scholz német kancellár felszólal a német parlamenti alsóház, a Bundestag 2022-es általános költségvetésérõl szóló parlamenti vitában Berlinben 2022. június 1-jén. MTI/EPA/Filip Singer
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. szeptember 15. - 05:48

A kormánykoalíció zöld tagjaival ellentétben áll a liberálisok véleménye, akik szerint pont meghosszabbítani kellene az élettartamukat.

A német szövetségi kormány korábban arról döntött, hogy a téli időszakra kettőt megtartanak a három maradék atomerőműből, de csak azért, ha esetleg valami gond lenne, akkor legyen vésztartalék. 

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Azonban a kormánykoalíció egyes tagjai nem örülnek a döntésnek: a Zöldek azt követelik, hogy kapcsoljanak le minden atomerőművet, arra hivatkozva, hogy „ez egy magas kockázatú technológia”. 

A kormánykoalíció-tag liberális (FDP) azonban úgy gondolkodik, hogy meg kell hosszabbítani az összes még működő atomerőmű üzemidejét és nem csak vésztartalékként üzemeltetni. Christian Dürr pártelnök szerint a magas energiaárakat jelentősen mérsékelni lehetne, ha a Zöldek nem kötnék meg a kormány kezét ebben a kérdésben és az energiaellátás is biztonságosabb lehetne – írja a V4NA

Ezen az állásponton van az ellenzék is, a jobboldali Alternatíva Németország (AfD) párt úgy gondolja, hogy a Zöldek miatt van az, hogy a kormány az ideológiát részesíti előnyben az emberek szükségleteivel szemben. 

Leif-Erik Holm, az AfD gazdaságpolitikai szóvivője szerint a kormány döntése egyáltalán nem segít megoldani az energiaválságot, ugyanis nem csak az atomenergia gazdasági szükségességét hagyja figyelmen kívül, hanem azt is, hogy mit akar a német lakosság. 

Holm kijelentette, hogy „úgy tűnik, Habeck miniszter úr párthangulata fontosabb, mint a polgároké. Sajnos az ideológia ismét győzedelmeskedett a józan ész felett”, utalva ezzel arra, hogy a zöldpárti gazdasági miniszter, Robert Habeck előnyben részesíti a pártja érdekeit, mint az emberek szükségleteit. 

Jens Spahn, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa is amellett foglalt állást, mondván, hogy a maradék atomerőműveket is tovább kellene használni, mert ez lenne a megoldás az alacsonyabb árak és az energiabiztonság érdekében. 

A szakértők sem lelkesednek az atomerőművek lekapcsolásáért, a Műszaki Ellenőrző Egyesület (TÜV) leszögezte, hogy nemcsak arról van szó, hogy érdemes lenne az üzemidejüket meghosszabbítani, hanem arról is, hogy a tavaly leállított rektorokat is biztonságosan újra lehet indítani. 

„Ezek az erőművek a világ legbiztonságosabb és műszakilag legjobb erőművei közé tartoznak. Kiváló állapotban voltak és vannak!” – jelentette ki Joachim Bühler, a TÜV elnökségi tagja. 

Húsz neves tudós is csatlakozott ehhez a véleményhez a drezdai, kasseli, karlsruhei, chemnitzi és cottbusi egyetemekről, akiknek a nyilatkozata szerint „az emelkedő energiaárak és a csökkenő ellátásbiztonság veszélyeztetik a versenyképességet és a jólétet. A német atomerőművek leállításához ragaszkodás csak súlyosbítja ezeket a veszélyeket”.  

A Spiegel felmérést végzett júliusban és augusztusban az emberek között, hogy megtudják, ők mit gondolnak az atomenergiáról, és az eredmények azt mutatják, hogy van támogatottsága: júliusban a németek 70 százaléka támogatta az atomerőművek üzemeltetését, míg csak 20 százalék válaszolt úgy, hogy ellenzi, augusztusban 72 százalékuk támogatta a jövő nyárig való hosszabbítást, és 67 százalék azt, hogy öt évnél hosszabb ideig lehessen még üzemeltetni őket. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.