Dollár
426,35 Ft
Euró
421,07 Ft
Font
481,56 Ft
Bitcoin
19,975 $

Nem tett le az EU a telefontöltők egységesítéséről

Szabó Kata

2020. január 15. - 17:00

Továbbra is vizsgálja annak lehetőségét az EU, hogyan tudnák rávenni a különböző gyártókat az egységesített megoldás használatára.

A HWSW cikke alapján Margrethe Vestager versenypolitikai biztos újra napirendre helyezte a telefontöltők egységesítésének kérdését, amit az Európai Bizottság korábban érintőlegesen ugyan, de már kilátásba helyezett.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

Az elmúlt években nem történt jelentős előrelépés ebben az ügyben, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy megfelelőszabályozás híján nem sikerült kellő mértékű nyomást gyakorolni az egyes gyártókra, melyek közül talán az Apple lehet a legproblémásabb.

A töltők egységesítése egyébként amellett, hogy megkönnyítené a felhasználók hétköznapjait, évente több mint 51 ezer tonna elektronikai hulladéktól is megszabadítana minket, vagyis környezetvédelmi szempontból sem lényegtelen a törekvés végkifejlete. 2009-ben az EU kezdeményezésére 14 vállalat, köztük az Apple, a Samsung, a Huawei és a Nokia is aláírtak egy egyetértési nyilatkozatot, mi több, ígéretet is tettek rá, hogy 2011-től kezdődően megpróbálják majd egységesíteni a használatban lévő különböző szabványokat.

Mindez csak részben sikerült, ugyanis az újabb, Android operációs rendszert futtató készülékek már USB-C csatlakozóval kerültek forgalomba, míg mellett több gyártó is kitartott az addig használt microUSB mellett, vagyis nemhogy csökkent volna, inkább nőtt a forgalomban lévő töltőtípusok száma.

Egyes, leginkább kínai gyártók az USB-C szabvány elterjedése ellenére is kitartanak még a microUSB csatlakozó használata mellett, ami azért lehet probléma, mert egyre több Kínában gyártott okostelefon kerül be az Európai Unióba. Akad azonban egy másik „különc” gyártó is, az Apple ugyanis a kezdetek óta saját fejlesztésű csatlakozót használ, amit az EU törekvései szerint USB-C-re kellene cserélnie, és bár az utóbbi években látszik némi elmozdulás illetve hajlandóság ebbe az irányba az amerikai gyártón, nem tudni, hogy mikor tervezik meghúzni ezt a lépést.