Nem alakul jól az oroszok oltási kedve

Fotó: Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagja ampullákban a Szent János Kórház oltópontján 2021. április 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Kornis Vivien

2021.május.4 - 03:08

Már mindent bevetnek Oroszországban, hogy rábírják az embereket a koronavírus elleni védőoltás felvételére, és számtalan eszközzel próbálják ösztönözni a lakosságot.

Moszkvában több helyen azonnali oltópontokat állítottak fel, többek között bevásárlóközpontokban, színházakban és gyorséttermekben is, az időseknek pedig kuponokat és vásárlási kedvezményeket ígérnek. 

Minderre a jelentős mértékben romló járványügyi adatok miatt van szükség – Vaszilij Vlasszov egészségügyi szakértő szerint olyan gyorsan terjed a vírus, mint az első hullám csúcsán, vagyis tavaly májusban, de kétszer annyian halnak bele a megbetegedésbe, mint egy évvel ezelőtt.

Az EuroNews beszámolója szerint az orosz lakosságnak csupán a 8 százaléka kapta meg eddig a koronavírus elleni védőoltás első dózisát, és a 144 milliós lélekszámú országban alig 9 millióan vették fel a vakcina mindkét adagját, így elérve a lehető legnagyobb védettséget. 

Az orosz kormány ígérete eredetileg az volt, hogy június közepére 30 millió, augusztusra pedig 69 millió beoltott lesz az országban, de az ambiciózus terveket a jelenlegi számokkal nehéz lesz megvalósítani. 

A lakosság ösztönzésének érdekében a fővárosban minden 18 évnél idősebb személy percek alatt beoltathatja magát a több mint 200 oltópont valamelyikén, a 60 évnél idősebbek pedig 1000 rubel, vagyis körülbelül 3990 forint értékű digitális kupont kaphatnak. (Az átlagnyugdíj 20 ezer rubel, ami körülbelül 78 ezer forintnak felel meg.)