Brazília nem engedélyezi a Szputnyikot, a gyártó most pert indít rágalmazásért

MTI/Balogh Zoltán
not image

Borbély Fanni

2021.április.29 - 18:34

Brazília nem hagyta jóvá az oroszok által kifejlesztett Szputnyik V oltóanyag alkalmazását az országban, mert az egyik orosz szállítmányban “élő” náthavírust fedeztek fel, ennek okán pedig nem tartják elég biztonságosnak az oltóanyagot.

Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina gyártói ezért most rágalmazás miatt indítanak jogi eljárást a brazil gyógyszer-felügyeleti hatóság ellen, ugyanis azzal vádolják a hatóságot, hogy hamis információkat terjesztettek az általuk kifejlesztett oltóanyagról.

A brazil hatóságok az egyre gyorsabban terjedő vektorvírus miatt nem engedélyezték a Szputnyik V alkalmazását az országban, ugyanis az Ad5 vektorvírus egy rekombinációs esemény során újra visszanyerte a szaporodási képességét, mely azt jelenti, hogy képes betegséget okozni a szervezetben – írja a 24.hu.

Angela Rasmussen járványügyi kutató szerint azonban nem magával a technológiával, hanem a minőség-ellenőrzéssel lehetett gond az orosz szállítmány esetében, és jelezte, a legtöbb ember számára alapvetően nem okozna komolyabb megbetegedést az élő náthavírus, viszont a legyengült immunrendszerű emberek súlyos szövődményekkel számolhatnak.