Clouds
21 Budapest
Dollár
368,35 Ft
Euró
394,34 Ft
Font
441,48 Ft
Bitcoin
23,093 $

Navalnij túlélése azon múlhat, “mennyit ér Putyinnak”

Moszkva, 2021. február 16. A Babuskinszkij kerületi bíróság által közreadott videóról készített felvételen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus meghallgatáson vesz részt a bíróság moszkvai tárgyalótermében felállított üvegkalitkában az ellene rágalmazás vádjával indított perben 2021. február 16-án. Navalnij „lakájoknak”, „árulóknak” és az „ország szégyenének” nevezte Ignat Artyomenko második világháborús orosz veteránt és másokat, akik szerepeltek egy, az elõzõ évi alkotmánymódosítás mellett agitáló reklámfilmben. MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság
Európa
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Leonyid Volkov szerint az orosz ellenzéki vezető egészsége veszélybe kerülhet, miután meg nem határozott időre magánzárkába kényszerítették.

Előzmény:

 

Alekszej Navalnij túlélése azon múlhat, mennyit ér Vlagyimir Putyinnak tárgyalások során, mondta el segédje, aki londoni látogatása alkalmával azt is elmondta, az ellenzéki vezető egészségi állapotára kockázatos, hogy egy „2,5×4 méteres magánzárkába” zárták és nem tarthatja a kapcsolatot családjával.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

Volkov a The Guardiannak elmondta, csak ügyvédei beszélhetnek vele hétköznaponként, és akkor is csak egy átlátszatlan üvegen keresztül. Korábban üzenetei kijutottak a börtönből, de védői attól tartanak, hogy idővel feledésbe merülhet:

„Be kell vallanom, a helyzet nagyon rossz, mert igen korlátozott lett a kommunikációja a kinti világgal, az egészsége veszélyben és fizikai állapota is romolhat. Továbbra is beszélnünk kell Navalnijról” – mondta Volkov.

Navalnij támogatói korábban úgy gondolták, Putyin nem akarja, hogy az ellenzéki vezető a börtönben haljon meg, azonban az ukrajnai invázió után már nem hisznek ebben, mivel az orosz elnök szemmel láthatóan „nem törődik a szankciókkal.” Ennek ellenére remélik, hogy életben maradhat, ha más nem, akkor az ukrajnai háborúval kapcsolatos tárgyalásokon kerülhet elő a neve:

„Putyin a jelek szerint kicsit hadilábon áll a valósággal is, de ennek ellenére is gondolkodik a jövőbeni helyzeteken, amelyek alatt Navalnij előkerülhet, mint tárgyalási alap. Ez is fontos lehet” – tette hozzá Volkov.

Navalnij azóta van börtönben, hogy 2021. januárjában, Novicsokkal való megmérgezéséből felépülve – amit szerinte az FSZB követett el – hazatért Oroszországba, majd februárban még egyszer előállították, nyáron pedig szigorúan őrzött büntetőtáborba szállították. Onnantól 15 napos időszakokra zárták magánzárkába, ezt múlt héten azonban állandósították.