Dollár
387,15 Ft
Euró
394,76 Ft
Font
467,55 Ft
Bitcoin
23,907 $

Mióta itt jártál:

Napi 24 órában járőröznek mostantól NATO-gépek Kelet-Európa felett

Poznan, 2022. június 7. A török légierõ egyik F-16C típusú harci gépe a Ramstein Legacy 2022 légvédelmi gyakorlaton, amelyet a NATO légi parancsnokság integrált légi- és rakétavédelmi (IAMD) gyakorlata keretében tartanak Poznanban 2022. június 7-én. MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk
not image

Takács Petra

2022. augusztus 5. - 15:21

A NATO szerint a cél az, hogy akadályozzák az orosz hadsereg további előrenyomulását a balti államok, Lengyelország

Előzmény:

 

A NATO felderítő- és vadászgépei járőröznek a nap minden órájában a keleti tagállamok légterében, mivel a szövetség attól tart, az orosz vezetés a háborút kiterjesztheti Ukrajna határain túlra. A kezdeményezésről a szervezet Twitteren osztott meg egy videón, melyen a repülők akció közben láthatóak.

Soron kívül Orosz védelmi miniszter: az szíriai terroristák hamis videókat forgatnak civilekre mért orosz csapásokról

A videóban feliratokkal magyarázzák el, hogy a NATO igyekszik megvédeni kelet-európai szövetségeseit azzal, hogy „több repülő száll fel légibázisainkról és anyahajóinkról”, ezzel „további elrettentő és védelmi erőt kölcsönözve nekik” – idézi a videót a Newsweek.

A feliratok alapján a NATO továbbá „folyamatosan igyekszik figyelni” Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Románia, azaz az orosz határhoz közeli tagállamok légterét: „Oroszország ukrajnai invázióját követően csapataink készen állnak a közös légtér biztosítására bármilyen fenyegetés ellen.”

Bár Putyin nem is utalt arra, hogy kiterjesztené a harci cselekményeket, közölte, a „stratégiai fenyegetést” jelentő államok „megtorló csapásokra” számíthatnak. Az orosz állami médiában folyamatosak a Lengyelország elleni közvetlen fenyegetések.

A szervezet főtitkára, Jens Stoltenberg a 2022-es NATO-csúcson elismerte, hogy olyan fenyegetést jelenthet egy közvetlen összecsapás köztük és Oroszország között, „ami sokkal rosszabb lenne, mint amit ma Ukrajnában látunk.” Hozzátette, hogy a szövetség készen áll a tagállamok területének védelmére és mindennemű támadásra „a szövetség teljes erejével” fognak reagálni.