Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,829 $

Elektromágneses vasút kiépítését tervezi a Hold felszínén a NASA

A NASA teljes gőzzel dolgozik a következő Holdra szálláson, ám most sokkal nagyratörőbb tervei vannak.

...svg content...Fotó: NASA/Ethan Schaler
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A NASA nemrég bejelentette, vasúthálózatot tervez kiépíteni a Hold felszínén, amelynek elsődleges funkciója az lenne, hogy a robot szállítórendszer támogassa a Holdra látogató űrhajósok tevékenységét. Az amerikai űrügynökség következő nagy Hold-projektjének részét képezi (Artemis program), hogy tartós házat építenek a Holdra 2040-ig, ezzel megvalósítva azt a tervet, hogy több asztronauta hosszabban tartózkodjon a felszínen – számolt be a Világgazdaság a VOA Newsra hivatkozva. Mint írják, az Artemis program következő nagy állomása, hogy 2026-ban újból embert küldjön a NASA a Holdra – ez 1972 óta várat magára.

Az újbóli Holdra szállás és a holdbázis megépítése azért is fontos, mert a Hold sokkal kedvezőbb kiindulópontként szolgálhat egy esetleges Mars-expedícióhoz. A holdvasútterv pontos neve a Flexible Levitation on a Track, röviden FLOAT, amely a NASA szerint nélkülözhetetlen lesz a holdi tevékenységek működtetéséhez. A cikkben kifejtik: a FLOAT-ot szállítási feladatok ellátásra tervezték, hogy a felszínen könnyebben tudjanak nagyobb terhet mozgatni, ugyanis az űrügynökség a regolit talaj bányászását tervezi, mely vizet, folyékony oxigént és hidrogént tartalmazhat. Ezeket pedig mind fel lehet használni az űrhajósok ruhájának támogatására és javítására anélkül, hogy vissza kellene küldeni őket a Földre. Soron kívül Fico elleni merénylet: a rendőrség nem tartja kizártnak, hogy a merénylő nem magányos farkas volt

Továbbá érdemes hozzátenni azt is: a FLOAT képes lesz nagyobb berendezéseket mozgatni az űrhajók leszállóhelye és a bázisok vagy kutatási helyszínek között. Működtetése mágneses lebegésen alapul, mely már a mai nagy sebességű vasútrendszereknél is bevett módszer, illetve a NASA tervei szerint lapos, mágneses paneleket, úgynevezett robotokat helyeznek le, melyek képesek a lebegésre. A paneleknek nincsenek mozgó alkatrészei, és önmagukban nem működnek, csak az elektromágneses energia tolja végig őket a pályán.

Az amerikai űrügynökség állítása szerint a robotok kevés gondozást fognak igényelni, és sokáig használhatók lesznek, míg a FLOAT rendszer kisebb változata lehetővé teszi, hogy a robotok akár 30 kilogrammos terheket is szállítsanak körülbelül 0,5 méter per másodperc sebességgel. Itt kiemelték: a nagyobb változat akár 100 ezer kilogrammnyi regolitot is képes lesz szállítani. De a cikkben arra is kitérnek, miszerint a FLOAT az Innovative Advanced Concepts (NIAC) nevű NASA program részét képezi, és jelenleg 600 ezer dolláros támogatással működik. Ha a kutatások továbbra is ígéretesnek bizonyulnak, akkor beléphetnek a harmadik fázisba, amely további finanszírozást és támogatást biztosít a NASA-tól.

Tehát egyelőre még nem száz százalékig biztos, hogy a FLOAT mindenképpen megépül a Holdon, de az eddigi eredmények bizakodásra adnak okot. A szállítórendszeren kívül az űrügynökség új holdjárókat is tervez, melyekkel az asztronauták is könnyebben közlekedhetnek majd a felszínen – jegyzik meg. Korábban arról is beszámoltunk, hogy biztonsági okokból elhalasztották a Boeing első emberes űrrepülését. Mint kiderült, egy oxigénszelep potenciális problémája miatt döntöttek így. Míg ebben a cikkben arról írtunk, hogy Kína komplett várost alapítana a Holdon: 20 év alatt egy teljes holdi kolónia jöhetne létre több emeletes épületekkel, napelemparkokkal.