Dollár
431,58 Ft
Euró
423,16 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,367 $

1.5 milliárd dolláros Nasa-megbízást nyert el a SpaceX

Fotó: Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója (k) beszédet mond a SpaceX texasi Boca Chicában lévő telephelyén 2022. augusztus 25-én. Musk és Mike Sievert, a T-Mobile vezérigazgatója bejelentette, hogy az amerikai T-Mobile partnerségre lép a SpaceX vállalattal, hogy Starlink műholdakkal erősítse mobilszolgáltatását. MTI/AP/The Brownsville Herald/Miguel Roberts

Szabó Kata

2022. szeptember 2. - 20:41

Úgy tűnik, a Nasa vezetőségét meggyőzte az a munka, amelyet a SpaceX az utóbbi években végzett az űrutazások költséghatékonyabb megvalósítása érdekében.

Elon Musk SpaceX nevű űrvállalata a Nasa megbízásából további öt, űrhajósok által irányított űrutazást végezhet, mindezt pedig 1,4 milliárd dollárért cserébe. Az összeget, és a szerződés tényét az amerikai űrügynökség sajtóközleményben közölte a nyilvánossággal.

Soron kívül Denisz Pusilin: Ukrajna már képtelen az önálló döntéshozatalra

Nem ez az első eset, hogy a Nasa és a SpaceX közös projektbe kezd, hiszen az ügynökség korábban tizenegy emberes utat ítélt oda Elon Musk vállalatának.Az öt új útra a Nasa Commercial Crew programjának keretében kerül majd sor, amely űrhajósokat és rakományt szállít a Nemzetközi Űrállomásra és vissza.

A programban indított utakért és szerződésekért a SpaceX mellett a Boeing is versenyez, és noha mindkét vállalat 5 milliárd dollárt kapott a különböző fejlesztések végrehajtására, eddig Elon Musk cége áll jobban, hiszen már 14 küldetést nyertek el, szemben a Boeing 6 sikeres pályázatával, ráadásul utóbbi Starliner kapszulája még nem hajtott végre emberes küldetést.

Sokat vélhetően már nem kell várni arra, hogy minderre sor kerüljön, hiszen májusban egy személyzet nélküli járat már sikeresen eljutott az ISS-re és vissza. A cél most az, hogy 2023 februárjában mindez már személyzettel a fedélzeten is sikerüljön.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.