Még érdemes napelemet telepíteni annak, aki szeretne

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 2. - 19:52

Július elsejétől még nem állították le a háztáji napelemes rendszerek szaldó elszámoltatását bruttóra, ezért sokan kicsit becsapva érezhetik magukat.

Az ITM-E 2020 októberében bejelentette, felborítják az eddigi háztartási napelemes elszámolási rendszert, és az addigi tempósan növekvő piacon kapkodás vette kezdetét – írta a Napi.hu portál.

Az ingyennél az mindenképpen rosszabb, ha a betárolásért és/vagy a visszavételezésért fizetni kellene, az pedig minden beruházás megtérülési számításának újrakezdését igényli, ha a megtermelt energiafelesleget pedig csak a mindenkori piaci ár függvényében venné meg a hálózat.

A tavaly ősszel beharangozott, majd 2021. július elsejével konkretizált átkapcsolási dátum megadásával az is nyilvánvaló lett, hogy az eddig is drámai módon terjedő háztető-napelemesítésben roham indul, és aki csak teheti, a határidő lejárta előtt megpróbál még „körön belülre” kerülni és napelemes rendszert telepíttetni a háztetőre.

Az E.On Hungária Csoport a hírportál kérdéseire küldött válaszai alapján feltételezhető, hogy a tavaly év végi 88 ezerről már több mint 100 ezer felé nőtt a hálózatba kapcsolt háztáji erőművek száma – olvasható a cikkben.

Mindez azért érdekes, mert több telepítő cégnél is szóba hozták, hogy az eleve támogatásfüggő lakossági napelemtelepítési boomok következő tétele – ami kimozdíthatja és újra felpörgetheti a rendszert a jelenlegi helyzetéből – az az idén őszre ígért újabb állami támogatási program, melyben a kormány szociális alapon 70 ezer napelemes és 18 ezer napelemes plusz energiatárolós háztáji erőmű létesítésének akár teljes finanszírozását ígéri.