Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,75 Ft
Euró
393,53 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
64,253 $

Napelemeket vásárolt az iskola, a megtakarított pénzből emelték a tanárok fizetését

Zöldebb megoldást a pedagógusok fizetésemelésére nem is találhattak volna ki.

...svg content...Fotó: Unsplash
Greenbox
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A CBS News hírportál riportjából kiderült, az arkansasi Batesville iskolakörzetében azért választották a környezetbarát módszert, hogy az így megspórolt pénzből fedezzék a tanárok keresetét.

Az iskolában tanító pedagógusok éves átlagkeresete amerikai szinten alacsony volt, évente alig 45 ezer dollárt tehettek zsebre, a kilátástalan helyzet következtében pedig sorra távoztak más városok oktatási intézményeibe a szakemberek. Soron kívül Kiderült, mely egyetemre volt a legnehezebb bekerülni

Mindezek apropóján a helyi önkormányzat 2017-ben úgy döntött, a középiskolákkal és az oktatási központokkal együtt belevágnak egy közös napelemprojektbe, melynek keretében összesen 1,5 ezer panelt vásároltak különböző vállalatoktól.

A napelemek telepítése után az iskolakörzetben az éves 250 ezer dolláros deficit 2020-ra 1,8 millió dolláros profittá változott, melynek hatására minden egyes pedagógus fizetését 15 ezer dollárral meg tudták emelni.

Batesville-től nagyjából 27 kilométerre nyugatra található egyébként Arkansas legnagyobb szénerőműve, ahonnan korábban a szóban forgó iskolakörzet is igényelte az áramot és a hőenergiát.

„Sosem gondoltam volna, hogy napelemek hatására dönthetek úgy, hogy az iskolában maradok. Szerintem egy fantasztikus ötlet volt, hiszen a Nap örökké sugározni fog, ezért folyamatosan profitálhat belőle a város” – magyarázta az egyik helyi pedagógus, Jeanne Roepecke.

Újabb pénzmegvonás jöhet a szuverenitásvédelmi törvény miatt

A brüsszeli testület vizsgálja a lehetőséget.

Rekordok sora jelzi, hogy a Föld a valaha mért legforróbb napjait éli át

A Föld két egymást követő napon is megdöntötte saját hőmérsékleti rekordját, riasztó mérföldkövet állítva a globális felmelegedés történetében.