Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Napelemeket vásárolt az iskola, a megtakarított pénzből emelték a tanárok fizetését

Fotó: Unsplash
Greenbox
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Zöldebb megoldást a pedagógusok fizetésemelésére nem is találhattak volna ki.

A CBS News hírportál riportjából kiderült, az arkansasi Batesville iskolakörzetében azért választották a környezetbarát módszert, hogy az így megspórolt pénzből fedezzék a tanárok keresetét.

Soron kívül Lezuhant egy férfi a Margit hídról, nem tudták megmenteni

Az iskolában tanító pedagógusok éves átlagkeresete amerikai szinten alacsony volt, évente alig 45 ezer dollárt tehettek zsebre, a kilátástalan helyzet következtében pedig sorra távoztak más városok oktatási intézményeibe a szakemberek.

Mindezek apropóján a helyi önkormányzat 2017-ben úgy döntött, a középiskolákkal és az oktatási központokkal együtt belevágnak egy közös napelemprojektbe, melynek keretében összesen 1,5 ezer panelt vásároltak különböző vállalatoktól.

A napelemek telepítése után az iskolakörzetben az éves 250 ezer dolláros deficit 2020-ra 1,8 millió dolláros profittá változott, melynek hatására minden egyes pedagógus fizetését 15 ezer dollárral meg tudták emelni.

Batesville-től nagyjából 27 kilométerre nyugatra található egyébként Arkansas legnagyobb szénerőműve, ahonnan korábban a szóban forgó iskolakörzet is igényelte az áramot és a hőenergiát.

“Sosem gondoltam volna, hogy napelemek hatására dönthetek úgy, hogy az iskolában maradok. Szerintem egy fantasztikus ötlet volt, hiszen a Nap örökké sugározni fog, ezért folyamatosan profitálhat belőle a város” – magyarázta az egyik helyi pedagógus, Jeanne Roepecke.