A Kínából érkező anyagokból gyártott napelemeket is elérte a kényszermunka vádja

Amszterdam, 2019. december 29. A hollandiában élő ujgur közösség tagjai és szimpatizánsaik kelet-turkesztáni zászlókat lengetve tiltakoznak a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő ujgur nemzetiség emberi jogainak feltételezett megsértése ellen Amszterdamban 2019. december 29-én. MTI/EPA-ANP/Remko De Waal
not image

Kolláth Benjámin

2021.április.12 - 00:25

Amerikai kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a napelempanelekhez felhasznált anyagok előállításában kényszermunkát alkalmazhatott Kína. Ennek Európában is nagy hatása lehet.

A napelemek gyártásához való egyik legfontosabb nyersanyag a szilícium. A világ polikristályos szilíciumkészletének 80%-át Kínában gyártják, ennek felét Hszincsiang tartományban.

A HLN írta meg, hogy emberi jogi szervezetek már egy ideje arra figyelmeztetnek, hogy a tartományban kényszermunkára alkalmazhatják a helyi ujgur kisebbséget, amit a kínai kormány tagad.

Ennek ellenére a gyanú miatt például az Ikea már máshonnan igyekszik beszerezni a napelemeit, míg a holland Financiele Dagblaad írt egy cikket arról, hogy a kormány által telepített napelemes parkok Hszincsiangból érkezett anyagokból készültek.

Belgiumban is kirobbantott egy kisebb botrányt a dolog, Flandria megújuló energiaforrásokért felelős szervezete kiadott egy közleményt, amelyben tisztázzák, hogy ki szeretnének alakítani egy hálózatot, amely ellenőrzi a beszállítói láncukban elkövetett jogsértések vádjait, szóvivőjük azonban hozzátette, ezt egymaguk képtelenek lesznek megalkotni.