Dollár
423,88 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
457,15 Ft
Bitcoin
19,181 $

Nancy Pelosi után már német képviselők is Tajvanra utaznának

Fotó: A Nancy Pelosit, az amerikai képviselőház elnökét és a kíséretében lévő delegáció tagjai szállító repülőgép a tajpeji Szungsan repülőtérre érkezik 2022. augusztus 2-án. A Peking azonnali bírálatát kiváltó látogatással Pelosi 25 év óta az első amerikai házelnök, aki hivatalos látogatás keretében Tajvanra utazott. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Szabó Kata

2022. augusztus 8. - 22:42

Nancy Pelosi tajvani látogatása után október vége körül német parlamenti képviselők is hasonló utazásra készülnek.

A német média által közzétett információk szerint vélhetően a német parlament mind a hat frakciójának képviselője részt vehet majd az utazáson, amely úgy tudni, teljes mértékben független az amerikai házelnök látogatásától és annak nemzetközi hatásától, ugyanis egy ideje már tervezik azt, és várhatóan összekötik majd egy hongkongi illetve japán látogatással is.

Soron kívül Legjobb barátja behívása miatt nyitott tüzet egy toborzótisztre egy férfi Szibériában

A német közszolgálati televízió adása szerint a parlamenti küldöttség tajvani útjára október 22. és 30. között kerülhet sor, a dpa német hírügynökség jelentése szerint azonban ehhez a német parlament előzetes jóváhagyása is szükséges.

A parlament védelmi bizottságának elnöke, Marie-Agnes Strack-Zimmermann a DW-nek nyilatkozva elmondta, ő személy szerint mindenképpen szeretne Tajvanra látogatni, míg Nancy Pelosi sokat dicsért látogatásával kapcsolatban úgy érzi, azt “objektíven, józanul és higgadtan” kell értékelni.

Az elnök hozzátette, “létezik egy egységes Kína politikája”, amelyet tiszteletben kell tartani. “Tajvan Kínához tartozik, de más politikai rendszere van”, nyilatkozta Strack-Zimmermann, majd megjegyezte, hogy Kína agressziója teljes mértékben szükségtelen.

“Tajvan megérdemli, hogy mellette álljunk. Egyetlen politikusnak sem kell megkérdeznie Kínát, hogy odautazhat-e, mint ahogy meghátrálnia sem kell az esetleges negatív visszajelzések miatt. Nem szabadna, hogy a helyzet idáig fajuljon és a megfélemlítés, mint olyan, egyáltalán felmerüljön. Lehetővé kell tenni, hogy ésszerű keretek között Tajvanra utazzunk tárgyalni, és mi ezt meg is tesszük” – mondta a védelmi bizottság elnöke a DW-nek.