Dollár
385,64 Ft
Euró
393,38 Ft
Font
467,63 Ft
Bitcoin
24,163 $

„Biztos lesznek határváltozások a háború miatt, de ez nem biztos, hogy Moszkvának jó”

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a Vosztocsnij ûrközpontban tett látogatása során az Oroszország ázsiai részén, az Amuri területen lévõ Ciolkovszkijban 2022. április 12-én, Jurij Gagarin ûrrepülésének 61. évfordulóján. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Szputnyik pool/Jevgenyij Bijatov
not image

Nagy Noel

2022. június 28. - 00:48

Vlagyimir Vinokurov, az orosz külügyminisztérium diplomataképzőjének professzora érdekes gondolatmenetet vezetett le, amelyben Magyarországot is megemlíti.

Vinokurov kijelentette, hogy Ukrajna jövőbeli határaival és a régió geopolitikai helyzetével kapcsolatos spekuláció annak ellenére kezdenek egyre intenzívebbé válni, hogy még mindig dúlnak a harcok ukrán területen.

Soron kívül Az oroszok által kinevezett zaporizzsjai vezető aláírta a “népszavazásról” szóló rendeletet

A diplomataképző professzora úgy véli, egyetlen egy dolgot lehet biztosan kijelenteni, hogy a háború határváltozásokkal fog zárulni, ami nemcsak egyes országokra, hanem a szövetségekre is igaz – írja a Nezaviszimaja Gazeta.

Vinokurov úgy véli, amennyiben bekövetkeznek a határváltozások Ukrajnában, az a világ különböző pontjain is határváltozásokhoz vezethet, ugyanis ilyenkor mindig felmerülnek bizonyos határkérdések a világ más pontjain:

„Minél közelebb van a katonai hadművelet, annál több lesz a spekuláció a szakértő közösségben Ukrajna jövőjéről. Kijevnek muszáj lesz területet elengedniük, még ha most nagyon ellene is vannak a gondolatnak”

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Vinokurov pedig úgy véli, amennyiben Oroszországnak átengednek területet, akkor Lengyelország és Magyarország is elő fog állni területi követelésekkel, de az sem kizárható, hogy Ukrajna nyugati fele szövetségi szinten fog stratégiailag fontossá válni.

A professzor kiemelte, hogy ez utóbbi területi követeléseket még akár Kijev teljesítheti is kétségbeesettségében, ez azonban biztosan szembemenne az orosz érdekekkel és ezzel véleménye szerint számolnia is kell a Kremlnek.

Ukrajna talán teljesen megszűnhet független államként, Vlagyimir Putyin ezt korábban saját maga szempontjából kívánatos eredménynek nevezte. Amennyiben ez azonban megtörténik, akkor a Nyugat is machinálhat az ukrán területekkel és határokkal, amely viszont Moszkvának új problémákat okozna.