Clouds
21 Budapest
Dollár
344,58 Ft
Euró
369,10 Ft
Font
428,42 Ft
Bitcoin
25,676 $

Minden, amit a Wall Street és a kisbefektetők közötti „Dávid és Góliát” harcról tudni kell

A Wall Street utcatáblája a New York-i Értéktõzsde közelében 2020. november 24-én, a koronavírus-járvány idején. A 30 vezetõ iparvállalat Dow Jones indexe 400 pontos emelkedés után a történelem során elõször átlépte a 30 ezer pontot. MTI/EPA/Justin Lane
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Olyan esemény zajlik jelenleg az amerikai tőzsdéken, amire túlzás nélkül lehet állítani, senki nem számított. Az internet népének kisbefektetői Dávid és Góliát harcának modernkori változatát indították el a Wall Street dörzsölt rókáival szemben, és megverik őket a saját játékukban – legalábbis egyelőre.

Minden a GameStop nevű videójátékokat forgalmazó kereskedelmi lánccal kezdődött, amely főként az amerikai emberek szívéhez áll közelebb. A GameStop valaha az egyik leginkább keresett üzletlánc volt, hatalmas partikat tartottak egy-egy játék megjelenése idején, ám a digitális vásárlás lassú és fájdalmas haláltusát indított el a számukra.

Soron kívül Eltűnt egy 17 éves bakonyoszlopi lány, a rendőrség a lakosság segítségét kéri

A GameStop már a koronavírus-járvány előtt is súlyos veszteségeket könyvelt el, csak az idei évben 450 különböző üzletük bezárását tervezték. Tavaly áprilisban, amikor bejelentették a tömeges üzletbezárásokat, mindössze 3.25 dollár részvényáron lehetett a céggel kereskedni a tőzsdén – emlékeztetett a The Guardian.

A GameStop sorsa tavaly szeptemberben vett látszólagos fordulatot, amikor Ryan Cohen, egy online állateledel kereskedő vállalat, a Chewy alapítója, bejelentette: megvásárolta a cég 13 százalékát, és aktívan kezdett lobbizni annak érdekében, hogy a vállalatból egy hatalmas e-kereskedelmi láncot csináljanak, ami a jövőben akár az Amazonnak is egy komoly kihívójává válhat.

A cég részvényei ezt követően kezdtek komoly emelkedésbe, ugyanis számos kisbefektető meglátta a lehetőséget az ötletben, így a Robinhood és más hasonló online tőzsdei kereskedelemre használatos alkalmazásokon keresztül komolyabb részvényvásárlás indult be. A Wall Street öregei azonban más lehetőséget láttak: shortolni kell a GameStop részvényeit.

Mi az a shortolás?

A shortolás egy klasszikus tőzsdei eladási ügylet, ahol az eladott pénzügyi eszközt az eladó csak kölcsönvette, vagy pusztán egy ígéretet ad el a megállapodás szerinti áron való teljesítésre. Ilyenkor azzal az elvárással köt az eladó ilyen ügyletet, hogy később, amikor a kölcsönzött papírokat vissza kell adnia, illetve teljesítenie kell, a megállapodás szerinti árnál alacsonyabb áron tudja megvenni őket.

Ez elsőre bonyolultnak hangzik, de egy példán keresztül egyszerűen szemléltethető ez az ügylet, amely az egyik legszélesebben alkalmazottak közé tartozik, ha piaci áresésre való spekulálásról van szó:

A befektető kölcsönvesz 1000 darab értékpapírt, amikor azok 10 eurón állnak, és letétbe helyezi biztosíték gyanánt a papír értékének 30%-át. 10 000 euróért eladja őket, az elvárásának megfelelően alakul a piac, és a papír egységértéke 9 euróra csökken. Ezt követően az eladott papírokat 9000 euróért visszavásárolja, a kölcsönvett papírokat visszaadja, majd visszakapja a letétbe helyezett összeget.

Így már nem is olyan bonyolult. A Wall Street nagybefektetői, befektetési alapjai, hedge fundjai dollármilliókat és dollármilliárdokat kerestek az ilyen ügyleteken. A morális implikációi már vitát képeznek az ilyen ügyleteknek, hiszen lényegében ilyenkor egy cég mélyrepülésére, rosszabb esetben csődközeli helyzetbe jutására fogadnak a befektetők.

Az ügylet magas kockázatokkal jár viszont, hiszen ha nem jön be a spekulálás, és nem esik, hanem emelkedik az adott részvény, vagy a shortolt pénzeszköz ára, akkor katasztrofális veszteségei lehetnek a shortoló befektetőknek, melyen nincs limit. A GameStop esetében 71.66 millió darab részvényről beszélünk, amit shortoltak a befektetők, leírhatatlan mértékű pénzügyi veszteséget generálva maguknak ezzel. De erről majd később.

Mi történt egészen pontosan a GameStop részvényeivel?

Január 4-én a GameStop részvényeivel mindössze 17.25 dolláros részvényáron lehetett kereskedni – jelezte a Forbes. Az ezt követő három hétben, különösen ezen a héten azonban valami forradalmi indult el, ugyanis szerdára már 380 dolláros részvényáron lehetett kereskedni a céggel, ez a mai reggelen már 400 dollár fölé emelkedett, majd csökkenésnek indult némileg. Ez 1700%-os növekedés egyetlen részvény esetében.

Ennek a hihetetlen emelkedésnek pedig az egyik legfőbb motorja a Reddit nevű, fórum alapú közösségi oldal r/WallStreetBets csoportja, úgynevezett subredditje volt. A csoportot még 2012-ben készítették, és legfőképpen részvények és opciók kereskedelméről folyt eddig beszélgetés, valamint a tőzsdéken való pénzkeresésről.

Mint a USA Today is írja, sajnos már nem lehet izgalomba jönni, ugyanis momentán a subreddit moderálói átalakították a csoport státuszát, és már csak meghívásos alapon lehet csatlakozni. A subreddit pedig akkora figyelmet vívott ki magának, hogy a Bloomberg elemzői arra számítanak, az amerikai tőzsdefelügyelet is vizsgálatot indíthat a csoport ellen piaci manipuláció kapcsán.

Az r/WallStreetBets egyik főtémája volt, hogy a GameStop részvényeit nagyon sok nagybefektető kezdte el shortolni – a Forbes szerint 140%-kal volt több short ügylet, mint vétel – amelyet a csoport tagjai úgy ítéltek meg, hogy el akarják süllyeszteni a céget a Wall Street emberei. Egy felhasználó úgy fogalmazott, a hedge fundok vezetői lenézik azokat a befektetőket, akik még a hagyományos kereskedelmi vállalatokat támogatják, és azt gondolják, hogy az átlagos kisbefektető semmit nem tud a pénzügyekről.

A Reddit népe ezért úgy döntött, hadat üzen a Wall Streetnek: elkezdték tömegesen vásárolni a GameStop részvényeit, ami így a fentebb említett csillagászati magasságokba szökött. A The Telegraph idézett több hozzászólót, akik úgy tekintenek erre, hogy most kihívás elé állítják a Wall Street intézményes gazdagembereit, akik ki akarták zárni a lakosság nagy részét a maguk kis világából.

„Ugyanazok a gazdagemberek vannak még hatalomban, akik a 2007/08-as tőzsdei bukást okozták, és továbbra is manipulálják a piacokat, hogy gazdagabbak legyenek. Mi csak visszaveszünk ebből egy kis szeletet, ami jár nekünk”

idézte az AP hírügynökség az egyik felhasználót.

A Bloomberg egyik írója pedig az Occupy Wall Street mozgalomhoz hasonlította leginkább a mostani jelenséget, bár megjegyezte, hogy a Reddit kisbefektetőinek nem a kapitalizmus kritikája vagy felszámolása a célja, hanem a cégek bukására fogadó hedge fund vezetők és nagybefektetők móresre tanítása.

Sok embert továbbra is a 2008-as jelzáloghitel-válság okozta pénzügyi katasztrófa frusztrál és motivál, melyből eredetileg az Occupy Wall Street is kinőtte magát. Egy felhasználó például felidézte, hogy annak idején a szülei hatalmas pénzeket fektettek a Lehman Brothersbe, amely 8 hónappal később bebukott, magával rántva az egész világgazdaságot.

Nick Sweeting, a csoport egyik tagja, aki szintén 600 százalékot profitált a GameStop részvényeiből, például úgy fogalmazott a Bloomberg megkeresésére, hogy a csoport első számú célja a profittermelés volt, viszont egyre erősebbé kezd válni az erkölcsi játszma is, mint motívum.

Paolo Gerbuado, a King’s College London szakértője viszont úgy véli, ebben a járvány következtében mélyülő egyenlőtlenségek is jelentős szerepet játszanak. Mint fogalmazott, az emberek között már a pandémia előtt is egyenlőtlenség volt, azonban most már még egyenlőtlenebbé váltak.

A Wall Streeten nem örülnek túlságosan

A Reddit népének vásárlási hulláma, és a részvényárak szárnyalása azonban a korábban említett shortolóknak, amelyek főként hedge fundok voltak, finoman szólva sem tetszett. A helyzet gyakorlatilag katasztrófával ért fel számukra, mivel tetemes összegeket buktak azon, hogy az internet népe ellenük szegült.

Részben az is indította el a vásárlási hullámot, hogy az egyik legnagyobb amerikai hedge fund, a Melvin Capital, valamint a Citron jelentős short pozíciókat nyitott. A vállalatok azonban elképesztő pénzeket buktak ezeken a pozíciókon, a károk egyelőre még nem pontosak, de nagyjából 6-15 milliárd dollár közé tehetők, ha minden hedge fundot figyelembe veszünk.

Gabe Plotkin, a Melvin Capital menedzsere a CNBC-nek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy ugyan nem igazak azok a pletykák, hogy csődközelbe került a cég, azonban 3 milliárd dolláros segítségre lenne szükségük, hogy ki tudják egyenlíteni a veszteségeket. Andrew Left, a Citro vezetője pedig elmondta, szerdán zárták a short pozíciót, méghozzá 100%-os veszteséggel.

Michael Burry, aki a 2008-as jelzáloghitel-válság idején hozta össze a vagyonát a különböző ügyletekből, egy azóta törölt Twitter.bejegyzésben úgy fogalmazott, hogy ami a GameStop részvényeivel történik az „természetellenes, őrület és veszélyes”, és muszáj lennie valami jogi és szabályozóhatósági következménynek, hogy ez a jövőben ne forduljon többet elő.

A NASDAQ vezetője, Adena Friedman pedig szintén a szabályozóhatóság közbelépését követelte, hogy állítsák le a „piaci manipulációt”, amit a Reddit felhasználói indítottak el. Mint mondta, folyamatosan figyelni fogják a közösségi médiát, és azonnal befagyasztják a kereskedelmet azon részvényekkel, amelyeknél gyanús piaci mozgásokat tapasztalnak.

A New York Times egyik cikkében pedig a következmények kapcsán aggódó cikket jelentetett meg, és még példaként fel is hozott egy 2020 júniusi esetet, amikor egy 20 éves fiú öngyilkosságot követett el, mert 730 ezer dolláros mínuszba került. Megjegyzendő, hogy ez a mostani helyzet merőben más, mert bár „amatőrnek” bélyegezték a Reddit befektetőit, többéves tapasztalattal rendelkeznek többen is a pénzügyi világban.

Milyen részvényeket érint ez még?

Nem csak a GameStop részvényeit próbálják megmenteni az amatőr befektetők, többek között az AMC Entertainment, a Koss Corp, a Blackberry, a Nokia, a Pearson és a Cineworld részvényeit is ezerrel vásárolni kezdték.

Ebből az AMC volt igazán kiemelkedő, ugyanis a televíziós hálózatot, valamint amerikai mozikat üzemeltető vállalat részvényei a szerdai nap folyamán 230%-ot emelkedtek – jelentette a CNN. Mint arról az Al Jazeera csütörtökön beszámolt, a mai nap „sztárja” pedig a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő American Airlines volt, amelynek részvényei 26%-ot emelkedtek.

A válasz eddig

A csütörtöki nap folyamán nagy felháborodást keltő döntést hozott a Robinhood, amely betiltotta a kereskedelmet az összes ilyen részvénnyel, amit a Reddit népe próbált feltámasztani. Ennek következtében a GameStop, a Nokia, a Blackberry és az AMC részvényei is súlyos zuhanásnak indultak – számolt be róla a The Guradian.

Sok felhasználó erre úgy tekintett, hogy a Wall Streetnek „nem ízlett az, hogy megpróbálták megetetni velük, amit főztek”, ezért kilobbizták maguknak a kereskedelem zárását. Többen úgy fogalmaztak, hogy ez az igazi piaci manipuláció, hogy egy tőzsdei alkalmazás nem engedi a kereskedelmet egy adott részvénnyel.

Dave Portnoy, az egyik legnépszerűbb „amatőr befektető” erre reagálva a Twiterre tett bejegyzésében fogalmazott úgy, hogy a Robinhood volt az, aki igazán manipulálta ezáltal a piacokat, meglátása szerint azért, mert „túl sokat átlagember vált gazdaggá”.

A döntés két, látszólag teljesen ellentétes politikust is egy platformra hozott. Alexandria Ocasio-Cortez, a Demokrata Párt szélsőségesebbnek tartott politikusa például elfogadhatatlannak nevezte a döntést, és válaszokat követel a Robinhood-tól. A tweetet Ted Cruz, konzervatív republikánus szenátor is megosztotta, és csak annyit fűzött hozzá: teljesen egyetértek.

A felháborodást az okozta ennek kapcsán elsősorban, hogy míg az egyszerű, amatőr befektetőknek megtiltották a kereskedelmet az ilyen platformokon, addig a nagybefektetők, a hedge fund menedzserek, és a Wall Street öreg rókái továbbra is tudnak kereskedni a szóban forgó részvényekkel, mely az éppen igazságtalanságérzet által vezérelt tömegeknek övön aluli ütésnek bizonyult.

Már a Fehér Ház és az amerikai Tőzsdefelügyelet is jelezte, hogy folyamatosan szemmel tartják a helyzetet, és jelezték, hogy amennyiben szükséges, közbe fognak lépni. A Wall Streeten pedig továbbra is jelentős a felháborodás, és tőzsdei manipulációra „gyanakodnak”.

A Bloomberg pedig már arról számolt be, hogy legalább két felhasználó beperelte a Robinhoodot, amiért meghozták a felháborodást keltő döntést. A pert elsősorban arra hivatkozva indítják, hogy az alkalmazás ezzel megszegte a felhasználói feltételeket, ezáltal pedig megsértették a pénzügyi szektorra vonatkozó szabályokat.

Mi lehet ennek a következménye?

Röviden összefoglalva, egyelőre nem tudni. Mint több felhasználó bejegyzéséből is kiderült, a legtöbben arra számítanak, hogy a felügyelet vagy akár a Kongresszus közbe fog lépni, és valamilyen utat találnak arra, hogy a nagybefektetőket megvédjék. Justin Jackson amerikai focista és politikai aktivista szerint várhatóan törvényt fognak hozni az ügyben:

„Olyan gyorsan fognak törvényt hozni a Kongresszusban, hogy elkerüljenek még egy GameStop-hoz hasonló történetet, hogy mindenki számára világossá fog válni, mi a különbség a Wall Street javára ’azonnali’ és az emberek javára ’azonnali’ segítség között, akik még mindig a 2000 dolláros segítségre várnak”

A Bloomberg szintén egy hosszabb írásban próbálta fejtegetni, hogy mi lehet a történet vége, több forgatókönyvet is felvázoltak. Az egyik rendkívül optimista: a GameStop részvényárait 1000 dollárosra tudják felnyomni, elérnek ezzel egy 70 milliárd dolláros piaci értékű céget, amely így meg tudja tenni azt az átállást, amelyet Cohen ígért. Mint megjegyzik, ez nem nagyon valószínű.

A második forgatókönyv szerint azt is gondolhatják, hogy 1000 dollárig felviszik a részvényárakat, az összes hedge fund csődbe megy, vége a kapitalizmusnak, bezárják a tőzsdéket és mindenki boldog lesz. Mint írják, ennek is rendkívül alacsony a valószínűsége, de meglátásuk szerint még így is nagyobb, mint az első forgatókönyvnek.

Mint írják, a további forgatókönyvek tartalma az, hogy felnyomják az egekig a részvényárakat, akár több ezer dollárra, ami utána bezuhan, és ez egy pump-and-dump mániát indít be egyes részvények kapcsán, mint a GameStop.

Amivel egyelőre többen nem számolnak, hogy vajon mikor kellene kiszállni ezen részvényekből, ugyanis sokak körében az vet fel elsődleges kérdést, hogy mi az a részvényár, aminél már biztonságos kiszállni. Erre a kérdésre egyelőre nincs megfelelő válasz, és sokaknak keresztülhúzta a számítását a Robinhood döntése.

A platformon való kereskedés leállításának egyik következménye, mint ahogy fentebb említettük, a részvényárak zuhanása volt. Ez pedig minden egyes profitot, amit a kisbefektetők realizálhattak volna, sok személynél a semmivel tett egyenlővé, mely mindennek nevezhető, csak egyenlő piaci feltételnek nem – fogalmazott több érintett felhasználó.

Mint a Bloomberg is fogalmaz, erősen elképzelhető, hogy ez a jelenlegi helyzet csak egy rövidéletű mánia lesz, és annyit beszélnek róla, hogy végül mindenki megunja, és a részvényárak „visszakerülnek a helyükre”. A piacokon lehet még némi nemű volatilitásra számítani e szerint a forgatókönyv szerint, de nem olyan jelentősre, mint amit az elmúlt napokban tapasztaltunk.

A „mánia” viszont olyan erősnek bizonyult, hogy a Financial Times jelentései szerint a 2008-as pénzügyi válság óta nem volt ilyen forgalom a tőzsdéken. Csütörtökön ugyanis 24 milliárd részvény cserélt gazdát az Egyesült Államokban egyetlen nap alatt, amelyre utoljára 2008 októberében volt példa.

Sokan álltak ki a kisbefektetők mellett, például a korábban említett Alexandria Ocasio-Cortez is, aki elmondása szerint „nem semmi látni”, hogy a Wall Street emberi panaszkodnak arra, hogy kaszinóként kezelik az emberek a gazdaságot, amikor ők maguk is kaszinóként kezelték évtizedeken át a gazdaságot.

Még Elon Musk, a Tesla vezére is reagált az eseményekre, és mindössze annyit posztolt a Twitterre, hogy „Gamestonk!”. A Game természetesen a GameStop-ra utal, a Stonk pedig a Stock vagyis részvény angol szónak a szándékosan helytelenül írt változata, ami egyfajta meme-ként funkcionál az internetes körökben.

Összességében a reakciók eltérőek, de egyértelműen körülhatárolhatók: a Wall Streeten teljes a felháborodás, piaci manipulációról és támadásról beszélnek, míg a kisember körében örömünnep van, hogy „végre” sikerült megmutatni a pénzes embereknek, hogy mit csináltak a piaccal hosszú évtizedeken keresztül.

Lehetetlen megjósolni, mi lesz a kimenetele ennek a folyamatnak, de a legtöbben azt tartják, hogy végül a szabályozóhatóságok közbelépnek. A közeljövőben kiderül, mi igazolódik be ebből, ilyen téren izgalmas napok elé nézünk az amerikai pénzügyi világban.